KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Emberek ezrei gyűltek össze Mexikó és az Egyesült Államok határán

Mivel május 11-én lejárnak a Donald Trump korábbi elnök idején életbe léptetett belépési korlátozások, emberek ezrei gyűlnek össze Mexikó és az Egyesült Államok határán. Állítólag több száz migráns tartózkodik az Egyesült Államok határ menti városában, El Pasóban.

A Trump-korszak belépési korlátozó intézkedéseinek május 11-ével történő megszűnése után tömegek akarnak az Egyesült Államokba bejutni. Az amerikai határ menti El Paso határvárosában az illetékesek tegnap  felszólították a városba érkező migránsokat, hogy jelentkezzenek a hatóságoknál.

A sok ezer ember arra vár, hogy a „42. számú” rendelet hatályát veszítse. Ez a Donald Trump korábbi amerikai elnök által bevezetett rendelet tette lehetővé az amerikai hatóságok számára, hogy a bevándorlókat gyorsan Mexikóba vagy más országokba toloncolják ki anélkül, hogy menedékkérelmet nyújthattak volna be. A Covid-válság miatt megalkotott szabály 2023. május 11-én, éjfélkor jár le.

A mexikói Matamorosban az emberek mentőmellényeket vásároltak, hogy átkelhessenek a Rio Grandén a texasi Brownsville-be – mondta Gladys Canas emberi jogi aktivista. A kaliforniai San Diegóval szemben fekvő Tijuanában a migránsok hétfő óta hosszú sorokban állnak az amerikai határnál.

Egy magas rangú amerikai határőr áprilisban azt nyilatkozta, hogy napi 10 000 menedékkérőre számítanak, amint a 42. számú rendelkezés hatályát veszti.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Egy mexikói határőr sétál el a migránsok sora mellett. El Paso, Texas, Egyesült Államok. / AFP © Patrick T. Fallon

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük