KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Eltörlés fenyegeti a keresztény ünnepnapokat Franciaországban

Ahogy szorul vissza a keresztény egyház és csökken a gyakorló hívek száma, egyre inkább megkérdőjeleződik a keresztény ünnepnapok létjogosultsága Franciaországban. Egy baloldali politikus inkább a melegházasság engedélyezését tenné ünnepnappá.

A franciaországi Grenoble baloldali polgármestere, Éric Piolle pünkösdhétfőn a francia országos tévében azt javasolta, hogy a töröljék el a keresztény ünnepekhez kapcsolódó kötelező szabadnapokat, és helyettesítsék azokat a nemzeti összetartozást erősítő ünnepnapokkal.

A polgármester nem csak a kötelező szabadnapok közül, de a naptárból is száműzné az egyházi ünnepeket, és helyette

olyan eseményeket ünnepelne, mint a rabszolgaság eltörlése vagy a homoszexuális házasság törvényi engedélyezése.

Bár a baloldali politikus kijelentése elsőre sokkoló lehet, Franciaországban régóta kérdéses a keresztény egyház helyzete. Európában Franciaország volt az első, amely tudatosan igyekezett háttérbe szorítani a katolikus egyházat és csökkenteni annak befolyását. Mostanra pedig még nehezebb helyzetben van a kereszténység az országban, hiszen a woke ideológia térnyerése mellett egy jelentős, folyamatosan növekvő muszlim kisebbség is él az országban, akiknek fontos a saját vallásuk, hagyományaik megőrzése.

Sőt, idén év elején elérkezett egy fordulópont. A francia állami statisztikai hivatal (INSEE) adatai szerint 2023 első hónapjaiban

több lett a gyakorló muszlim, mint a gyakorló katolikus Franciaországban.

A hithű muszlimok számának növekedése még figyelemreméltóbb annak tekintetében, hogy egyre kevesebben vallják magukat katolikusnak. A 10 százaléknyi muszlim mellé már 29 százalékra csökkent a magát katolikusnak valló francia állampolgárok száma. A legfrissebb népességi adatok pedig azt mutatják, hogy ez a tendencia folytatódik.

Franciaországban az újszülöttek legalább egyharmadának egyik szülője első generációs bevándorló, aki már Franciaországban született. A termékenységi ráta is a migránsoknak kedvez:

míg a francia nők termékenységi rátája 1,9, a bevándorlóké 2,7.

A társadalom lassú átalakulása pedig már rengeteg helyi szintű döntésben megmutatkozott. Franciaországban nagyjából 3000 muszlim imahely van, és folyamatosan adnak át újabbakat. Nemrég arról szóltak a hírek, hogy a bevándorlásellenes szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés egyik polgármestere részt vett egy mecset átadásán a dél-franciaországi Vaucluse-ban.

Ezek után már szinte magától értetődő, hogy egyes baloldali politikusok teljes komolysággal vetik fel az ötletet, hogy – érdeklődés hiányában – vegyék ki a naptárból a keresztény ünnepeket, de legalábbis semmiképp se legyenek állami szabadnapok.

Ez is érdekelheti:  Szabadon engedték az előző lengyel kormány idején működő "Igazságosság Alap" kapcsán őrizetbe vett volt igazságügyi miniszterhelyettest

Folyamatosan kerülnek előtérbe az iszlám fontos napjai

Franciaországban minden tanév kezdetén kiadnak egy naptárat azokról a fontos, az ország állampolgárait érintő vallási ünnepekről, amelyek bár nem hivatalos ünnepnapok, mégis igazoltnak minősül az aznapi iskolai hiányzás.

Jelenleg 11 hivatalos munkaszüneti nap van. Ezek közül hat keresztény ünnep: húsvéthétfő, áldozócsütörtök (Jézus mennybemenetelének napja), pünkösdhétfő, Nagyboldogasszony, mindenszentek és karácsony. Ezeket akarja Éric Piolle eltörölni.

A zsidó és ortodox ünnepek mellett a 13 elemből álló listán három muszlim ünnepnap is szerepel.

Ezek közül az egyik a ramadán utolsó napja, az Aïd El Fitr, egy mozgó ünnep, amely idén április 21-re esett Franciaországban, és egy TikTok-videónak köszönhetően hatalmas arányú iskolai távolmaradást generált.

A szabadság lehetősége ezeken az ünnepnapokon természetesen az adott vallás követőire vonatkozik, ám egy népszerű, masdak_trading nevű TikTok felhasználó, arra buzdította kiskorú követőit, hogy éljenek az otthonmaradáshoz való jogukkal, és a muszlim ünnepnapon ne menjenek iskolába. Ennek következtében országszerte rekordmagas hiányzásokat regisztráltak.

Nem csak az iszlám, de más vallások követői is úgy döntöttek, hogy kihasználják a törvény adta lehetőséget, és pihenéssel ünneplik meg a Ramadán végét. Île-de-France régió republikánus elnökhelyettese, Florence Portelli a Le Figarónak adott interjúban elmondta, bár az elmúlt években is előfordult, hogy néhányan hiányoztak az iskolából Aïd El Fitr ünnepén, idén Taverny városában a 2000 diákból 400-an hiányoztak. Párizs egyik kerületi tanácsosa pedig azt nyilatkozta, hogy az alsó tagozatosoknak csupán 20 százaléka ment aznap iskolába. Ha a következő években folytatódik az idei minta,

könnyen lehet, hogy a kormány elgondolkodik azon, hogy tanítási szünetté nyilvánítsa a muszlim ünnepnapot,

hiszen nem lesz értelme olyan kevés gyereknek megtartani a tanítást.

Ennek ellenére Franciaországban továbbra is létezik egy erős jobboldal, amely azért küzd, hogy visszaszorítsa a bevándorlást, megőrizze a keresztény értékeket, és Franciaország közel kétezer éves keresztény hagyományát. Éric Zemmour Visszahódítás nevű pártja gyakorlatilag az egész politikai kampányát erre a narratívára építette fel, a második legnépszerűbb párt, a Nemzeti Tömörülés pedig szintén azokat a választókat igyekszik megszólítani, akik számára fontos a keresztény kultúra megőrzése.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk hivatalosan is beállt Trump támogatói közé

A Visszahódítás párt EP-képviselője, Nicolas Bay szerint a zöldpárti polgármester elképzelése a keresztény ünnepek eltörléséről egyfajta provokáció a hívekkel szemben, amire csak rátesz egy lapáttal, hogy többek között karácsony helyett a homoszexuális házasság engedélyezésének napját akarja ünnepelni. „A munkaszüneti napok hozzátartoznak a kultúránkhoz, a történelmünkhöz. Franciaország évszázadok óta egy keresztény ország, ez tény” – nyilatkozta.

Stéphane Le Rudulier, a Republikánusok szenátora egyetértett a képviselővel, és hozzátette:

„Az ünnepeket utoljára Robespierre törölte el a Terror ideje alatt, illetve a szovjet kommunisták.”

Franciaország nagyon nehéz helyzetben van, és óriási reformokra van szükség, ha meg szeretné menteni azt a fejlett nyugati kultúrát, amelynek mentén alakította történelmét az elmúlt évszázadokban. Ráadásul az országban hónapok óta belpolitikai káosz uralkodik, és a köztársasági elnöknek, Emmanuel Macronnak jelenleg a bevándorlás az egyik legkisebb gondja. Az ország szétforgácsolódik, és nem sok jel utal arra, hogy képesek lennének egységesen, nemzetként fellépni a problémával szemben.

A Nemzeti Tömörülés folyamatosan növekvő szavazótábora, valamint a Visszahódítás szélsőségesnek mondott eszméinek meglepően széles körű támogatottsága a legutóbbi választáson ugyanakkor azt mutatja, hogy a francia emberek számára fontos kérdés a bevándorlás és az erőszakos iszlám térnyerés visszaszorítása, illetve a keresztény értékek megőrzése.

Ungvári Ildikó – Mandiner

Kiemelt képen a lángoló Notre Dame / Fotó: WSJ

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük