KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ellentétek a kijevi vezetésben – A Nyugat leinti Zelenszkijt

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem engedte meg Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy menessze Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők parancsnokát, akit hétfőn felmentett tisztségéből – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán a The Times értesülésére hivatkozva.

A lap szerint Zaluzsnijt január 29-én beidézték az ukrán elnöki hivatalba, és a megbeszélésen azt mondta Zelenszkijnek, hogy a front helyzete nem olyan rózsás, mint azt tanácsadói mondják neki. Zelenszkij ekkor felszólította Zaluzsnijt, hogy nyújtsa be lemondását. Amikor megtagadta, Zelenszkij közölte vele, hogy ő maga adja ki a rendeletet a felmentéséről.

Zaluzsnij ezután visszatért az irodájába, és tájékoztatta beosztottjait elbocsátásáról. “Csomagolom a holmimat” – idézte a The Times a katonai főparancsnokot. Ám a két nyugati hatalom vezetője közbelépett, és aggodalmának adott hangot Zaluzsnij leváltása miatt.

Akaratuknak eleget téve Zelenszkij visszakozott, és elállt szándékától, hogy Zaluzsnij helyére az ukrán hírszerzés főnökét, Kirill Budanovot nevezze ki, jóllehet a leváltásról és a kinevezésről szóló rendeletet már aláírta.

A Telegram hírt adott Rusztem Umerov védelmi miniszter lemondásáról is, de ezt a védelmi minisztérium szóvivője cáfolta.

 

London, 2024. január 31. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük