KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Életveszélyes lépés: Az USA: katonai „tanácsadókat” küldene Ukrajnába, a Pentagon már nyilatkozott is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője szerint a tanácsadók „nem harci szerepet töltenének be, inkább tanácsot adnának és támogatnák az ukrán kormányt és hadsereget”.

„Az Egyesült Államok azt mérlegeli, hogy további katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába” a lendületbe jövő Oroszország ellensúlyozására – írta meg a Politico.

„Nem harci szerepet töltenének be”

„Jelenleg azt fontolgatjuk, hogy további tanácsadókat küldünk a nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatalának (ODC) bővítésére” – idézi Pat Ryder vezérőrnagyot, a Pentagon szóvivőjét a Politico, aki a lapnak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy „a személyzetre ugyanazok az utazási korlátozások vonatkoznának, mint a nagykövetség minden alkalmazottjára.”

Feladataikról szólva a szóvivő úgy fogalmazott, hogy az ODC „különféle tanácsadó és támogató (nem harci) küldetést hajt végre, és kizárólag DOD személyzetből áll”, és „az Egyesült Államok Nagykövetségének részeként, a misszióvezető felügyelete alatt” tevékenykedik, „mint a nagykövetség többi tagja” – tette hozzá Ryder.

A Pentagon szóvivője „műveleti biztonsági és haderővédelmi okokból” nem nyilatkozott arról, hány fős személyzetről van szó.

A brüsszeli lap szerint négy nevét elhallgatni kívánó amerikai tisztviselő és egy, a terveket ismerő további személy szerint a fentebb említett csapatok az Egyesült Államok által Ukrajnába szállított fegyverek logisztikai és felügyeleti feladataiban is segédkeznek majd. Mint hozzátették: az egyik amerikai tisztviselő szerint az új kontingens például fegyverkarbantartásban is segíti majd az ukrán hadsereget.

Mint a Politico felidézi: egy maroknyi amerikai katonát már kivezényeltek a kijevi nagykövetséghez rövid időre, ezek az alkalmazottak a nagykövetség biztonságát hivatottak szavatolni. Azonban, mint a lap rámutat: hivatalosan ugyan nem világos tehát, hogy végül hány további amerikai katonát küldenek Ukrajnába, két amerikai tisztviselő szerint ez a szám akár 60 is lehet.

Azonban a brüsszeli lap rámutat: a további csapatok még nem harci szerepben is kiterjesztenék az Egyesült Államok katonai jelenlétét Ukrajnában, ahová a Fehér Ház milliárdos katonai segélyt is küldött már.

A Politico továbbá felidézte: a Kongresszus hónapokig nem tudott határozni a Kijevnek nyújtott további segélyekről, mivel Donald Trump volt elnök többször is szkepticizmusát fejezte ki az erőfeszítéssel kapcsolatban.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij elnöki dührohamai: kiabál a tábornokaival

A Politico eredeti, angol nyelvű cikke a témában itt olvasható.

Mandiner

Kiemelt képen: Pat Ryder, a Pentagon szóvivője / Fotó: elnuevodiario.com.do

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Életveszélyes lépés: Az USA: katonai „tanácsadókat” küldene Ukrajnába, a Pentagon már nyilatkozott is

  1. A harmadikat nem ússza meg Amerika olyan olcsón, mint az előző kettőt…

  2. A harmadikat nem ússza meg Amerika olyan olcsón, mint az előző kettőt… Kár érte… voltak ott szép vidékek is….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük