KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Éhségsztrájkba kezdett a letartóztatott volt lengyel belügyminiszter

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolynak nevezte magát. Erről munkatársa, Blazej Poborzysty számolt be újságíróknak, közölte a Reuters hírügynökség.

Kijelentem,  politikai bosszúnak tekintem, hogy elítéltek a korrupció elleni harc miatt, és megfosztottak parlamenti mandátumomtól

– mondta Kaminski egy nyilatkozatban.

A Jog és Igazságosság párt (PiS) szerint Kaminski és volt helyettese, Maciej Vonsik az első politikai foglyok lettek 1989 után.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő a letartóztatások után úgy fogalmazott, Lengyelországban először vannak politikai foglyok az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője pedig úgy reagált:

A történtek a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő.

A párt tagjai úgy döntöttek, hogy létrehozzák a „Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát”, amelynek célja szerintük a demokrácia helyreállítása.

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest kedd este tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harcban elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, amelyben az este folyamán letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Ez is érdekelheti:  Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük