KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egyre valószínűbb az előrehozott választás Németországban

Már nem az a kérdés, hogy a Scholz-kormány mikor bukik meg, hanem hogy a kancellár meddig képes ezt elodázni.

Emmanuel Macron francia elnök példáját követve, aki pártja gyenge szereplése után előrehozott választásokat írt ki, Olaf Scholz német kancellárnak is hasonló lépéseket kell megfontolnia a németországi EP-választásokon elért gyenge eredmények tükrében – állítja a Politico. Scholzot több német közéleti személyiség is arra szólítja fel, hogy kövesse Macron példáját. Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Alan Posener, a Die Zeit publicistája is hasonlóan látja a helyzetet, utóbbi a választási eredményeket a Scholz-kormány elleni bizalmatlansági szavazásként értelmezte.

A Scholz-kabinet népszerűtlenségét a legfrissebb felmérések is alátámasztják, amelyek szerint ez a kormány a második világháború utáni német történelem legkevésbé népszerű kormánya, és maga a kancellár sem teljesített jobban elődeihez képest, a németek 70 százaléka szerint nem végez jó munkát.

A német Alaptörvényt úgy alkották meg a weimari korszak káosza után, hogy csak nehezen lehessen választások nélkül kormányt vagy kancellárt buktatni, de a Scholz-kormány távozását követelő hangok ősszel még erősödhetnek. Ekkor három olyan tartományban tartanak választásokat, ahol az AfD a legerősebb párt, és várhatóan a radikálisok meg is nyerik ezeket a választásokat.

frisshirek.huKiemelt képen Emmanuel Macron és Scholz / Fotó: Twitter

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük