KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Büntetőeljárás indult Szlovákiában a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának való átadása miatt

Szlovákiában büntetőeljárás indult a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadása miatt. Ezt ma, június 12-én jelentette be Robert Kalinyak, a köztársaság védelmi minisztere.

Szerinte Jaroslav Nagy volt védelmi miniszter, a parlamenten kívüli Demokrata Párt jelenlegi elnöke az alkotmányt megsértve gyengítette a fegyveres erőket azzal, hogy MiG-29-es vadászgépeket adott át Kijevnek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy „a fegyveres erők ilyen módon, az alkotmányt megsértve történő gyengítése a mi politikai szótárunkban nem nevezhető hazaárulásnak”.

Igor Melicher, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára viszont elmondta, hogy a minisztériumba érkezése után ellenőrzést tartott.

„Megpróbáltam kideríteni és információt keresni arról, hogy dolgozott-e valaki ilyen jogi elemzésen, és hogy létezik-e egyáltalán ilyen. Semmi ilyesmit nem találtam. Azzal, hogy a kormány több mint 500 millió euró értékű vadászgépeket küldött Ukrajnának, elvi külpolitikai döntést hozott, és ezzel megsértette a szlovák alkotmányt”

– mondta.

A védelmi minisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy a MiG-29-es vadászgépek jogi felülvizsgálat megléte nélkül kerültek Ukrajnába. Egy belső vizsgálat kimutatta, hogy az ideiglenesen kinevezett kormánynak nem volt erre hatásköre.

„Kiderült, hogy a volt miniszter hazudott, jogi elemzésre hivatkozva adta át a MiG-29-es vadászrepülőgépeket Ukrajnának”

– hangsúlyozta Melicher.

Emlékeztetünk, mielőtt Robert Fico kabinetje 2023 őszén hatalomra került volna, Szlovákia aktívan nyújtott katonai segítséget Ukrajnának. Eduard Heger ideiglenes kormánya 2023 márciusában úgy döntött, hogy 13 MiG-29-es vadászrepülőgépet és a Kub SAM-rendszer egy részét biztosítja Ukrajnának. Már akkor megjegyezték, hogy az ideiglenes kabinetnek erre nem volt hatásköre, mivel a kérdés alapvető külpolitikai döntéseket érintett.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: szlovák Mig-29-es / Fotó: Twitter

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük