KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy orosz képviselő megnevezte a Wagner-lázadás okát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Wagner-csoport volt az egyetlen katonai alakulat, amely nem sokkal azelőtt, hogy a múlt heti felkelése előtt megtagadta a szerződés aláírását az orosz védelmi minisztériummal – közölte csütörtökön Andrej Kartapolov vezető orosz parlamenti képviselő.

Kartapolov, aki az Állami Duma védelmi bizottságát vezeti, újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy néhány nappal a Wagner lázadása előtt az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy minden katonai csoportnak szerződést kell kötnie a minisztériummal, amit „teljesen helyesnek” nevezett.

„Wagneren kívül mindenki… eleget tett ennek. Kivéve ezt az urat [Prigozsin], aki ezt megtagadta”

– mondta a képviselő.

Ezzel a cáfolattal szembesülve az orosz hatóságok közölték a csoporttal, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az ukrajnai katonai akciókban – jelentette ki Kartapolov.

„Ez azt jelenti, hogy nem lesz több pénz, nem lesz több pénzügyi vagy anyagi támogatás sem. Márpedig Prigozsin úr számára a pénz egy egy nagyon fontos, sőt, talán döntő tényező”.

Ennek következtében a pénzelvonással való fenyegetés, a „túlzott és ostoba ambíciók” és az érzelmileg „izgatott állapot” „hazaáruláshoz és [Prigozsin] fegyveres testvéreinek megtévesztéséhez” vezetett – mondta a képviselő.

A Wagner vezetője a múlt pénteken kezdett zendülésbe, megtorlást ígérve, azt követően, hogy az orosz védelmi minisztériumot azzal vádolta, hogy halálos rakétacsapást mért a csoport egyik táborára. A minisztérium tagadta ezeket a vádakat.

A következő órákban a Wagner-csapatok bevonultak a dél-oroszországi Rosztov-na-Don városába, majd Moszkva felé indultak. Prigozsin azonban szombaton leállította a zendülést, cserébe az orosz kormánytól kapott „biztonsági garanciákért”, egy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök által közvetített alku részeként.

Nem sokkal a felkelés kezdete előtt az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy több mint 20, az Ukrajnával folytatott ellenségeskedésekben részt vevő orosz önkéntes szervezet szerződést kötött a védelmi minisztériummal. Prigozsin azonban nem volt hajlandó követni a példát, azt állítva, hogy csoportja „rendkívül hatékony egység”, amely „szervesen illeszkedik a teljes rendszerbe”.

Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök felfedte, hogy a Wagner-csoport teljes mértékben az állami finanszírozástól függ, maga Prigozsin pedig több milliárd rubelt keresett a hadsereggel kötött élelmezési szerződéseken.

Putyin dicsérte az orosz hadsereget és a biztonsági szolgálatokat, amiért hatékonyan ” megakadályoztak egy polgárháborút”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: A Wagner Group katonai magánvállalat alapítója, Jevgenyij Prigozsin. © Sputnik/Elena Kopylova

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: