KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy Németországban megjelent tanulmány lerántja a leplet a média háborús uszításáról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy sokkoló tanulmány jelent meg Németországban arról, hogy a sajtó hogyan szítja a Moszkvával szembeni feszültséget az EU legmeghatározóbb államában

A Mainzi Egyetem a múlt héten publikált egy tanulmányt az ukrajnai eseményekről szóló német hírekről, valamint Berlin hivatalos válaszáról a válságra. A következtetések megerősítik, hogy február 24. óta a médiának nagy szerepe van a konfliktus fenntartásában és a tárgyalásos rendezés esélyének szűkítésében, mivel az ezzel a témával foglalkozó anyagok általánosságban elmondhatóan elfogultak, háborúpártiak és Oroszország-ellenes tartalommal bírnak.

Az egyetem kutatói az ukrajnai konfliktusról február 24. és május 31. között megjelent német nyelvű tudósításokat elemezték, mintegy 4300 különálló cikk tartalmát értékelve, amelyeket az ország nyolc vezető újsága (FAZ, Suddeutsche Zeitung, Bild, Spiegel, Zeit) és tévéadója (ARD Tagesschau, ZDF Today és RTL Aktuell) közölt.

Ez idő alatt Ukrajna az összes tudósítás 64%-ában, Volodimir Zelenszkij elnök pedig 67%-ban szerepelt pozitívan. Ezzel szemben Oroszországot az esetek 88 százalékában,  „szinte kizárólag negatívan”, Vlagyimir Putyin elnököt pedig az esetek 96%-ában ábrázolták negatívan. Szinte minden jelentés – összesen 93%-ban – Putyint és/vagy Oroszországot tulajdonította felelősnek a háborúért. A Nyugatot csak az esetek 4%-ában nevezték meg „kollektívan felelősnek”, Ukrajnát pedig csupán 2%-ban.

Oroszország érdekei és céljai a konfliktussal kapcsolatban csak a híradások 10%-ában kerültek figyelembevételre vagy egyáltalán megemlítésre, kevesebbszer, mint bármely más ország álláspontja, beleértve Moszkva közvetlen szomszédaiét is.

Az Alternatíva Németországnak és a Baloldali Párt, amelyek egyaránt ellenzik Ukrajna felfegyverzését és a harcok meghosszabbítását, „gyakorlatilag alig tudtak médiajelenléttel megnyilvánulni és tudósítani a háborúról”. A kormányzati üzenetek és a miniszterek nyilatkozatai voltak teljes mértékben meghatározóak a hírek 80%-ában,  ezek voltak a középpontban, ami több mint négyszerese az ellenzéki pártok médiamegjelenésének.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Ez is érdekelheti:  Fehéroroszországban tarthatják a Crocus elleni merénylet elkövetőinek perét

Kiemelt kép: Getty Images / Jacobs Stock Photography

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük