KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Döntött Strassburg: nem az online-lapok felelősek a sértő hozzászólásokért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
11 kivégzett palesztin újságíró
Zsidó cenzúra, nekik így is lehet: 11 kivégzett palesztin újságíró

Nem tehetők felelőssé az online lapok a cikkeik alatt megjelenő hozzászólásokért – mondta ki a strassburgi Emberi Jogok Európai Bírósága. 

NIF: Ez így túl általánosnak hangzik. A cikk végén mégis kiderül, hogy a sértő kommenteket/hozzászólásokat el kell távolítani, és csak ekkor nem terheli felelősség a szerkesztőket! Csakhát, ki tudja megállapítani, mikor sértő és kire/kikre egy-egy komment/hozzászólás? Ezek szerint a szerkesztöi feladatok közé tartozik tovabbra is a cenzúra. Ha félős típusú a szerkesztő, akkor rengeteg hozzászólást nem enged ki, vagy letöröl, vagy, ami még rosszabb, nem is engedi meg az Olvasóknak, hogy hozzászóljanak a cikkekhez. En, Transyadmin, nem vagyok hajlandó arra, hogy az 1848-as forradalom vívmányait megszegve cenzor legyek! Inkább feladom az oldal szerkesztését! Egyébként, Mi, NIF- szerkesztők, az utóbbi 3 hónapban 1 alkalommal láttunk eltávolítandó kommentet/hozzászólást. Mivel akkor nem távolítottuk el, ezért most már képtelenek lennénk megtalálni azt.

A testülethez az Index kiadója fordult, miután 2010-ben több magyar bíróság is az online lapokat marasztalta el a moderálatlan hozzászólásokért. A strassburgi bíróság most azt mondta ki, hogy ezek a döntések sértették az alapjogokat. A magyarországi perek öt évvel ezelőtt kezdődtek, miután az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com közös tulajdonosa sérelmezte, hogy a róluk szóló cikkek alatt gyalázkodó kommentek jelentek meg. A cikkek alól hiába távolították el a sértő hozzászólásokat, az elsőfokú ítélet szerint megsértették a felperes jó hírnévhez fűződő jogát, mert azok ugyanolyanok, mint a leközölt olvasói levelek: szerkesztett tartalomnak minősülnek, amiért a kiadók felelősséggel tartoznak. Ezt helybenhagyta a másodfokú bíróság, majd a Kúria is, végül az Alkotmánybíróság is úgy döntött, hogy a jogerős ítélet összhangban volt az Alaptörvény rendelkezéseivel.

Ezzel szemben döntött most úgy a strassburgi bíróság, hogy a kiadókat csak akkor lehetett volna elítélni, ha nem távolították volna el a sértő kommenteket a cikkek alól.

Ez is érdekelheti:  Ezért hazudik, aki az oroszországi szankciók sikeréről beszél - íme...

A határozat változást hozhat a hazai médiapiacon, mivel sok világhálós lap a magyar bíróságok ítéletei miatt megszüntette a hozzászólási lehetőséget az oldalán.

Eredeti cikk itt olvasható: http://index.hu/belfold/2016/02/02/komment_strasbourg_velemenyszabadsag/

Egyéb források: Origó nyomán, kuruc.info

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Döntött Strassburg: nem az online-lapok felelősek a sértő hozzászólásokért

  1. „csak örülni tudok neki,ha úgy is gondolják,ahogy írják,ami a cenzúrát illeti. További jó munkát kívánok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük