KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Donald Trumpot demokratikus módszerekkel aligha lehet megállítani

Iowa államban elindult az amerikai előválasztási folyamat, amely kijelöli a két nagy párt indulóit a november első keddjén esedékes elnökválasztásokon. Az elhúzódó procedúrát hivatalosan a nyáron tartandó pártkongresszusok zárják le, ahol az előválasztásokon és jelölőgyűléseken mandátumot szerző küldöttek szavaznak a hivatalos elnökjelöltekre.

Idén hagyományos eszközökkel kizárt, hogy meg lehetne akadályozni Joe Biden megismételt jelölését, és Donald Trump esetében sincs reális esély erre.

Mégsem jelenthető ki bizonyosan, hogy e két politikus indul novemberben. Donald Trump kampányát a demokraták által uralt szövetségi és állami bürokrácia próbálja ellehetetleníteni, míg Joe Biden esetében az elnök egészségi állapota és a családja körül kialakult botránysorozat vetnek fel nehezen megválaszolható kérdéseket, írja elemzésében az Alapjogokért Központ.

Az előválasztási matematika mindkét oldalon már Iowa előtt leegyszerűsödött. Joe Bidennek egyetlen párton belüli kihívója, Robert F. Kennedy kampányát a demokrata elit megtorpedózta. Kennedy – bár novemberben függetlenként indulhat – Biden jelölését így nem akadályozhatja meg.

Donald Trump hatalmas előnnyel nyert Iowában, és a közvélemény-kutatók szerint minden fontos államban vezeti a republikánus politikusok népszerűségi listáját. Ron DeSantis floridai kormányzó visszalépésével egyetlen kihívója maradt, a washingtoni elit jelöltje Nikki Haley. Neki egy sor korai győzelemmel kellene bizonyítani – többek között a héten esedékes New Hampshire-i előválasztásokon. Bár kedden a szoros eredmény sem kizárt, a soron következő államokban a kutatások súlyos vereséget jósolnak Haley-nek.

Mégsem beszélhetünk arról, hogy bármi eldőlt volna.

Joe Biden egészsége hétről hétre szemmel láthatóan romlik, a komoly fizikai és mentális igénybevétellel járó választási kampány számára leküzdhetetlen kihívást jelenthet.

Őt és több családtagját a Kongresszus korrupció gyanújával vizsgálja. Fia, Hunter Biden a világ szeme láttára vált erkölcsi csődtömeggé. Biden esetleges visszalépése a jelöltállító pártkongresszus előtt még akkor sem kizárt, ha jelenleg nem tudni, kit választhatnának a „csereirányító” szerepére a demokrata küldöttek.

Ez is érdekelheti:  Több politikus is megdöbbenésének adott hangot a Donald Trump elleni merénylet kapcsán

Ugyanakkor Donald Trump sem érezheti magát biztonságban.

A Biden-kormányzat – az igazságügyi minisztériumot és az FBI-t politikai fegyverként használva – számos nyomozást és vádemelést kezdeményezett kihívója ellen.

New Yorkban és Washington D.C.-ben is folynak ellene olyan büntetőperek, amelyek elmarasztaló ítélettel érhetnek véget. Ha bekövetkezne a legrosszabb, Trump a börtönből is választható lenne. Erre több precedens is volt. 1920-ban a szocialista Eugene Victor Debs majdnem egymillió szavazatot kapott, miközben éppen tízéves börtönbüntetését töltötte.

A demokraták által uralt államapparátus másik terve Trump indulásának megakadályozására, hogy kizárják a választásokból az alkotmány tizennegyedik kiegészítésére hivatkozva, amely eltiltja a tisztségek elnyerésétől azokat, akik az USA elleni „lázadásban vagy zendülésben vettek részt, illetve aktívan segítették az Egyesült Államok ellenségeit.” Túl azon, hogy az alkotmánymódosítás a XIX. századi polgárháború déli résztvevőit célozta – nem pedig a liberálisok XXI. századi ellenfeleit –, le kell szögeznünk, hogy Donald Trumpot soha semmilyen bíróság nem találta bűnösnek az USA elleni „lázadás vagy zendülés” bűntettében. Sőt, az erre irányuló impeachment-eljárás során a Szenátus egyenesen felmentette a vád alól. A tényeket figyelmen kívül hagyva, Colorado demokrata többségű legfelsőbb bírósága, illetve egy – szintén demokrata – választási hivatalnok Maine államban önhatalmúlag eltávolították Trump nevét a helyi szavazólapokról. A kérdésben a szövetségi Legfelsőbb Bíróságnak kell majd rendet tennie.

Donald Trump jelenleg töretlenül halad végső célja felé, miközben legnagyobb ellenfele nem Joe Biden, hanem a demokrata politikust minden áron védelmező permanens bürokrácia.

Ám kaotikus és több szempontból vészterhes választási év vár az Egyesült Államokra.

A tét óriási, hiszen az ország hatékony vezetésére képtelen, viszont politikai ellenfelei ellen diktatórikus eszközökkel fellépő liberális-technokrata elit bukása nélkül nem lábalhat ki mély válságából az amerikai köztársaság.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Donald Trump volt elnök egy az előválasztás éjszakáján az iowai Des Moines-ban, 2024. január 15-én. © AP / Pablo Martinez Monsivais

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük