Donald Trump Assadot támogatná a “mérsékelt lázadók” helyett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Először adott interjút Donald Trump elnökké választása óta, mely során megerősítette, hogy nem fogja Obama politikáját követni Szíria kapcsán, hanem azon lesz, hogy kiegyezzen Oroszországgal és Bashar al-Assad szír elnökkel.

A szír háború kezdetekor már Barack Obama volt hatalmon, aki szerint Amerika minden erejét az úgynevezett “mérsékelt lázadók” kiképzésére  és támogatására kell fordítani, hogy aztán azok legyőzzék az Iszlám Államot, majd átvegyék a hatalmat Szíriában, miután Assad megbukott.

Ez a hozzáállás azonban később végzetesnek bizonyult: Washington ugyanis képtelen volt betartani azt az Oroszországnak tett ígéretét, hogy szétválasztja a valódi mérsékelteket a terroristáktól, s végezetül oda jutott az Egyesült Államok, hogy nyíltan támogatott olyan szervezeteket, melyeket a nemzetközi közösség is terrorszervezetnek titulált.

Trump szerint Assad “nem egy jó fickó”, de őt kell támogatni

Trump a Wall Street Journal-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok inkább az Iszlám Állam elleni harcra kéne fókuszáljon, ahelyett, hogy rendszert akarna váltani Szíriában.

“Az én állásfoglalásom az, hogy te harcolsz Szíriával, Szíria harcol az Iszlám Állammal, és neked meg kell szabadulnod az Iszlám Államtól. Oroszország teljes mértékben Szíria mellett áll, és most ott van neked Irán is, mely nekünk köszönhetően újra erőssé válik, s mely szintén Szíriát támogatja… Most pedig a lázadókat támogatjuk Szíriában, pedig azt sem tudjuk, egyáltalán kik ezek az emberek?”

Széleskörűen dokumentált az a tény, hogy a szír “mérsékelt lázadóknak” szánt amerikai fegyverszállítmányok végül gyakran szélsőségeseknél kötöttek ki, akik az USA adományát arra használták fel, hogy civil célpontok tömegei, valamint a szír kormányerők ellen indítsanak támadásokat.

Az is tudott, hogy a szeptember 17-én Deir Ez-Zor ellen indított amerikai légicsapás vezetett ahhoz, hogy végül dugába dőljön az Oroszország által indított békekezdeményezés.

A frissen megválasztott elnök viszont arra figyelmeztet, hogy ha Amerika Assad ellen támad, akkor végül Oroszországgal fog szembe kerülni, valamint arra is kitért, hogy amikor Líbiában vagy Irakban eltávolították a vezetőket, akkor annak végül káosz és terror lett az eredménye.

Reménykedésre ad okot Trump hozzáállása, aki azt is beismerte, hogy egy “gyönyörű levelet” kapott az orosz elnöktől, Vlagyimir Putyintól, valamint arról is beszélt, hogy a gesztust hamarosan telefonbeszélgetéssel fogja viszonozni.

Oroszországban bizakodnak                               

Amikor kiderült, hogy Donald Trump nyerte a választásokat, Putyin gyakorlatilag azonnal reagált és reményét fejezte ki, hogy helyreállíthatják végre a kétoldalú kapcsolatokat Oroszország és az Egyesült Államok között.

Dimitrij Peskov moszkvai kormányszóvivő Trump kapcsán arról beszélt az Associated Press-nek korábban, hogy a két elnök “nagyon egyforma (…) a nemzetközi ügyek alapvető megközelítésében”, valamint arról is szót ejtett, hogy a 70 éves üzletember “nagyon kemény támogatója az országaink közötti jó kapcsolatnak”, mely szerinte azért is fontos, mert a két ország “együttes felelősséget visel a világ stratégiai stabilitásáért és stratégiai biztonságáért.”

Orientalista.hu – Crusader

6 thoughts on “Donald Trump Assadot támogatná a “mérsékelt lázadók” helyett

 1. A világ „csak reménykedhet,hogy talán valami elkezdődhet amerikában,hogy ne a cionista érdekek érvényesüljenek elsősorban,ami káoszt,háborút hozott a Népekre. Hogy ne a fegyverkezés,a kábítószer,a háború legyen az amerikai gazdaság(?) húzóágazata. Kénytelenek lesznek a paraziták elcsendesedni,csökkenteni az uzsorát,és ténylegesen a gazdaságba visszafektetni azt,amit onnan évtizedek alatt kiloptak.

 2. Lehet, hogy ezután nem holmi homályos háttérérdekek alapján születnek majd a döntések?
  H.B.

 3. A leendö US elnök, D. Trump, egy jövöbelato, es rendkivüli geopolitikai horizonttal rendelkezö ember!!! Aki, ha igereteit be tartja, (vagy, ha tarthatja???), meg fogja menteni, az un. „kereszteny/keresztyen” civilizaciot!!!
  Az evezredek ota, gatlastalanul vilaguralomra törekvö, „O-TETAMENTUMI BOSSZUTOL FÜTÖTT” „soros-györgyökkel”; es egyeb (Clinton!) demokratakkal szemben!!!
  Velelmezi, az 56-os Veteran es Koppanyivadek, Dr.E.Sz.L.

 4. Ti valami borzasztó félreértésben éltek sokszor odahaza, kedves „NIF”-esek. Ime ezen példa is, ahol nem hogy félreértitek azt, ami történik, hanem teljesen ellenkezoen, mint az van ….

  Trump úr egyik elso igérete (a nemzetközi politika terén) … az volt, hogy visszatér az egy egyértelmu Izrael pártjára. A másik oldalról a
  leglelkesebb, legmelegebb gratulációt épp Izraeltol kapta …
  de nem csak ez van

 5. valahogy elképesztotöek vagytok Ti odahaza. Vannak esetek, ahol nem csak rosszul, de kimondottan hamisan láttok mindent. Na itt Trump úr esetében is így van. NEM TUDNATOK róla, hogy az új elnök egyik elso igérete az volt, hogy Izrael irányában visszaállítja a jó kapcsolatot (ebben pl-ul ellenzik a palesztín állam megalapulását, vagy nem ellenzik tovább betelepítési politikát, a kolonizációt). De úgy tunik azt sem tudjátok, hogy a talán legmelegebb, legoszintébb gratulációt Izraelbol kapta a gyozelméhez Trump ….

  hol éltek Ti !?

  amikor Szíriáról, az ottani eseményekrol van szó …, nem láttátok, észleltétek soha, hogy Izrael hogyan állt az al Assad-os Szíria felé ? Soha nem agitált ez ellen (nem úgy mint az egy Irak, majd az utóbbi
  idokben Irán ellenében) …

  borzasztó, hogy mennyire rosszul látjátok a dolgokat !!
  szeretettel; L

 6. Nagy úrnak igazat adok.

  Miért változnának meg a törénések.
  Miért nem hisztek a nagy színházban.
  Az újabb elnök trump is csak egy szereplő a Nagy Szinpadan. Most újabb, meglepőbb jatszmák folytatódnak.
  De ezek a játszmák nem az emberiségért játszódnak. Még mindig a , és azután is a, azokért az elvetemült emberekért folynak, akik sosem tettek értünk semmit
  . Akik az emberiséget kihasználták, ezt folytatják addig, míg, kihasználhatják…..

  Nekünk addig nincs szabadságunk, boldogságunk, míg embertársaink nem értik meg a történéseket.

  Mindenkinek tudnia kell, hogy sosem értünk történtek a korszak váltádok. Minenkit megnyugtatok, nem is fognak.
  Meddig? Míg az emberiség erre nem érett meg. Addig nem is fog, míg a sátán oldalán állunk.
  Ez rajtunk múlik, gyerekeinket, unokáinkat ne engedjük a hálók hálójába elszenvedni.
  Nekünk fog fájni….de nagyon.

  Ez a véleményem trumpról, ne ünnepeljünk, nem ő lesz a megváltó.
  Ne értsenek félre clintonné sem lett volna
  Ezeket az embereket mindig valamely csoport helyezi hatalomba. Nem lehet tudni trump mely csoport kivásztottja.
  A világon több élősködő klikk is van.
  Valamelyik embere.

  Remélem értenek..Ha nem, akkor nem jól fogalmaztam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük