KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csehországban elkezdődött az ukrán menekültek kilakoltatása

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csehországban július 1-től megváltozott az ukrán menekültek támogatási programja, az ingyenes szálláslehetőséget 5 hónapra korlátozták, már több tucat személyt kilakoltattak a számukra biztosított lakásokból, a civil szervezetek azt feltételezik, hogy augusztusban tovább romlik a helyzet, ezért sátorvárosokat építenek – közölte kedden az rbc.ua hírportál a proukrainu.blesk.cz cseh internetes kiadványra hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

A cseh honlap szerint az ukrán menekültek elhelyezésével kapcsolatos helyzetet az újonnan érkezők adaptációjával és integrációjával foglalkozó munkacsoport tárgyalta Klára Šimáčková Laurenčíková cseh emberjogi biztos vezetésével. „A július elején hatályba lépett Lex Ukraine V törvénycsomag változásai ellenére továbbra is stabil a helyzet a menekültek segélynyújtásával és elhelyezésével kapcsolatban” – szögezte le a cseh Munkaügyi és Szociális Minisztérium.

Hivatalos adatok szerint Csehországban júniusban 70 ezer ukrán lakott átmeneti szálláson (szállodák, kollégiumok, szállók). Közülük 30 ezer személy nem került be a veszélyeztetettek körébe, akiknek továbbra is az állam fizeti a lakhatást. További 31 500 menekült élt 12 000, az állam által fizetett lakásban (szolidaritási hozzájárulás). A menekülteket befogadó lakások új nyilvántartásába 8200 lakás került be 13 ezer főre. A minisztérium nem tájékoztatott arról, hogy július eleje óta hány ukrán menekültnek szüntette meg az állam a szükséglakás kifizetését, és hányan veszítették el a lakást a szolidaritási háztartásokban.

Klára Boumova, a Cseh Köztársaság Migránsokkal Dolgozó Nem Kormányzati Szervezetek Konzorciumának képviselője az ukrán menekültek kilakoltatásának eseteiről beszélt: „Helyszínekről vannak információink. Félünk a súlyosabb következményektől. A növekedés továbbra is fokozatosan történik. Több tucat emberről hallani, nem százakról. Az otthonukat elvesztettekről néhány lakásintézmény és a területi adminisztráció jóindulatának köszönhetően gondoskodtak.”

A lakhatási problémák miatt egyesek kénytelenek visszatérni Ukrajnába, akár a frontterületre is – jegyezte meg a szakember. A menekülteket segítő szervezetek a csehországi lakhatási helyzet augusztusi romlására figyelmeztetnek. Mindenesetre a régiók készülnek, sátorvárosokat építenek, például Pilsenben. Egyelőre csak kevés menekült lakik bennük – olvasható a portálon.

MN

Kiemelt kép: illusztráció / thenewsdept.com

One thought on “Csehországban elkezdődött az ukrán menekültek kilakoltatása

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: