KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

CNN: Ukrajna „rémálom” előtt áll

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az új orosz offenzíva Ukrajna keleti, Harkov környéki régiójában Vlagyimir Zelenszkij elnököt nehéz helyzetbe hozza, hiszen áldozatokat kell hoznia azért, hogy katonái tartani tudják a vonalat – írja elemzésében a CNN.

Az orosz hadsereg kilenc falut foglalt el azóta, hogy pénteken offenzívát indított – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az oroszok „taktikai sikert” értek el, és közölte, hogy heves harcok folytak Volcsanszk határváros ellenőrzéséért.

Nick Paton Walsh, a CNN vezető nemzetközi biztonsági tudósítója hétfőn még komorabb értékelést adott a harctéri helyzetről, és az orosz csapatok által elért előrehaladást „vitathatatlanul a háború első napjai óta a leggyorsabb előrenyomulásuknak” minősítette.

„Ez két okból is rémálom Kijev számára: először is, 18 hónappal ezelőtt felszabadították ezt a területet az orosz erők alól, de nyilvánvalóan nem sikerült eléggé megerősíteniük a területet ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy Moszkva olyan könnyedséggel térjen vissza, mint ahogyan őket onnan kisöpörték”

– írta elemzésében Walsh.

„Másodszor pedig Oroszország ismét le tudja kötni Ukrajna túlterhelt hadseregét a Harkivra gyakorolt állandó és őrlő nyomással, masszív tüzérségi tűzzel követelve áldozatot egy jelentős méretű, fontos város bevételéért

– érvelt.

Walsh hozzátette, hogy

Vlagyimir Zelenszkij elnöknek „kemény döntésekkel kell szembenéznie arra vonatkozóan, hogy hová küldje a korlátozott erőforrásokat, és hogy végső soron hol hozzon áldozatot”.

Nyugati elemzők hangsúlyozzák, hogy az új front megnyitása különösen veszélyes Kijev számára, tekintettel a tartós lőszerhiányra és a nyugati segélyek késedelmes szállítására.

A The New York Times vasárnap arról számolt be, hogy a sikeres előrenyomulás Harkov, Ukrajna második legnagyobb városa és fontos ipari központja ellen „demoralizálhatja az ukránokat és [szövetségeseiket]”, sőt arra kényszerítheti a Nyugatot, hogy nyomást gyakoroljon Kijevre, hogy tárgyaljon fegyverszünetről Moszkvával.

Ukrajna idén kénytelen volt visszavonulni több donbászi városból és faluból, köztük az erősen megerősített Avdejevkából, amely több hónapon át heves harcok színhelye volt.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico sikeres műtéten esett át (videó)

Zelenszkij részben Washingtont hibáztatta a közelmúltbeli veszteségekért, arra utalva a múlt hónapban, hogy országa „túsza lett” az amerikai elnökválasztási kampánynak és a kongresszusi politikai huzavonának, ahol a republikánusok hónapokon át blokkolták a Kijevnek szánt 61 milliárd dollár értékű támogatást. Joe Biden elnök végül április 24-én írta alá a segélytörvényt.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Ukrán rendőrök és önkéntesek evakuálják a civileket Harkovból, Ukrajnából 2024. május 12-én. © Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük