KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brutális kényszersorozás: ellepték Kárpátalját a belső-ukrajnai fegyveresek, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tovább tartanak a kegyetlen kényszersorozások Ukrajnában. A közösségi médiában folyamatosan jelennek meg az ezekről készült videók. Kárpátalját is teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat. Az ukrán kormánypárt frakcióvezetője szerint ha csökkennek a nyugati támogatások, akkor Kijevnek még több embert kell mozgósítania a frontra.

Egy ablakból filmezték le a közép-ukrajnai Zsitomirban, amint fegyveres toborzók járják a külvárosi utcákat hadkötelesek után kutatva. A videó tanúsága szerint pedig már az udvarokba is bemennek, amit egyébként tiltanak az ukrán törvények.

Egy másik felvételen a dél-ukrajnai Odesszában tuszkolnak be egy férfit a hadkiegészítők mikrobuszába. A férfi segítségért kiált, a jelen lévő rendőr pedig a felvétel tanúsága szerint asszisztál az akcióhoz.

Egy térfigyelő kamera felvételén hasonló akció látható: az egyenruhások egy terepjáróba erőltetnek be férfit.

A videót készítő nő ki is rohan az irodájából, és számon kéri őket, de sikertelenül.

Nem jobb a helyzet Kárpátalján sem, hiszen a magyarok által is lakott megyét teljesen ellepték a belső-ukrajnai fegyveresek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel a települések határaiban, hogy összeszedjék a 18 és 60 év közötti férfiakat.

A brutális mozgósítást látván, sok ukrán nem hiszi el Volodimir Zelenszkij legutóbbi hadiveszteségekről szóló bejelentését. Sokak szerint nem 31 ezer, hanem akár félmillió katona is életét veszthette a két éve dúló háborúban, ahogyan azt korábban Jurij Lucenko volt ukrán belügyminiszter is bejelentette már.

Úgy gondolom, hogy lassan a milliót közelíti. Nézzék csak meg mennyi gyertya ég a kijevi Majdanon. És mindenkiért nem is gyújtottak, úgyhogy nem hiszem el az elnök bejelentését” – mondta ez a kijevi nő.

Ukrajna még a jelenleginél is több férfit kíván mozgósítani a frontra, ha elmaradnak a nyugati támogatások” – jelentette ki David Arahamija, az ukrán kormánypárt frakcióvezetője.

Ez is érdekelheti:  A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

Ha kevesebb lesz a támogatás, még több embert kell mozgósítanunk. Ha több pénzt kapunk, úgy kevesebb emberre lesz szükség. Ha a frontot el tudjuk látni elegendő fegyverrel, nem lesz szükség több emberre” – fogalmazott a frakcióvezető.

Közben az ukrán parlament illetékes bizottsága bejelentette, hogy a Legfelsőbb Tanács március közepéig el akarja fogadni a sokak által kifogásolt jogfosztó mozgósítási törvényt.

Ennek értelmében a hadköteleseket korlátoznák állampolgári jogaikban, ha nem jelentkeznek 60 napon belül a lakhelyük szerinti, illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Bevonnák például a jogosítványukat, és katonakönyv nélkül megtiltanák az ügyintézést is számukra. Emellett felelősségre vonnák azokat is, akik a háború alatt elhagyták az országot.

Azt akarom megértetni minden olyan állampolgárral, aki illegálisan elhagyta az országot, és ott biztonságban van, hogy ez nem normális. Amennyiben meglesz rá a politikai akarat, úgy meglesz minden eszköz arra is, hogy felelősségre vonják őket” – hangsúlyozta Andrij Prihogyko ismert kijevi ügyvéd.

Ukrajnában egyre több spontán tüntetést tartanak a hadkiegészítők emberrablásai miatt, akik már a betegeket is összeszedik az utcákról. Legutóbb Ternopilban volt ilyen megmozdulás, ahol egy epilepsziában szenvedő férfi halt meg, miután elhurcolták.

hirado.hu

Kiemelt kép: Hirado.hu grafika

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük