KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bilderberg-találkozó után: Mette Frederiksen dán miniszterelnök lehet az utódja Stoltenbergnek

Sok minden utal arra, hogy Mette Frederiksen dán miniszterelnök lesz az észak-atlanti katonai szövetség, a NATO következő főtitkára – írja a Politico. A magazin összefüggést lát a vezető politikusnak a közelmúltban Lisszabonban megrendezett Bilderberg-találkozón való részvétele és a washingtoni Fehér Házba nemrég kapott meghívása között.

A közel 70 éve rendszeresen megrendezett Bilderberg-találkozókon a nagyhatalmú társaságok, a politika, a hadsereg és a titkosszolgálatok észak-amerikai és európai vezetői úgymond „zárt ajtók mögött” találkoznak, hogy geopolitikai és geoökonómiai stratégiákról cseréljenek eszmét. A nagy médiumok egyes kiválasztott képviselői is részt vesznek ezeken a találkozókon, de nem tudósíthatnak. Számukra az úgynevezett Chatham House szabály érvényes, amely szerint az ember felhasználhatja, amit megtud, de nem árulhatja el, hogy honnan értesült róla.

A találkozókat bírálók a (nyugati) világpolitika informális irányításában az egyik legfontosabb fórumnak tekintik az évente megrendezett Bilderberg tanácskozásokat, melyek esetében különösen az átláthatóság és a demokratikus legitimáció hiányát kifogásolják.

Németországból idén három politikus és négy vállalati felsővezető volt jelen: a Deutsche Bank, az Axel Springer, a BASF és a Merck. A politikusok Wolfgang Schmidt kancelláriaminiszter (SPD), Norbert Röttgen (CDU), a Bundestag tagja és az Atlantik-Brücke elnökhelyettese, valamint Anton Hofreiter (Bündnis 90/Die Grünen), a Bundestag európai ügyek bizottságának elnöke.

A nyugati kormányfők soraiból a holland Mark Rutte, a finn Sanna Marin és Frederiksen volt jelen az idei találkozón. Egyedül Frederiksen kapott azonban közvetlenül utána meghívást egy „audienciára” Joe Biden amerikai elnökhöz, ami viszont a Politico szerint erős jele annak, hogy hamarosan ő lehet a jelenleg hivatalban lévő NATO-főtitkár utódja. Stoltenberg megbízatása szeptember végén jár le, hacsak nem hosszabbítják meg újra – állapítja meg a Politico.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Mette Frederiksen dán miniszterelnök / Fotó: Jonathan Nackstrand/AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük