KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Biden és Zelenszkij zavaros gondolatairól beszélt az orosz külügyminiszter

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

– Nehezen tudom kommentálni azt, amit az amerikai elnök az utóbbi időben mondott, ahogy általában más megfigyelők is, akik azon töprengenek, hogyan értelmezzék mindezt. Nem adnék túl nagy súlyt olyan verbális eszkalációknak, amelyeknek jelenleg nincs valóságalapjuk – fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija-1 tévécsatorna műsorában, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Lavrov annak kapcsán beszélt erről, hogy Joe Biden amerikai elnök egy kaliforniai beszédében azt mondta, szerinte valós az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető taktikai atomfegyvereket vet be.

Az orosz külügyminiszter „még zavartabb gondolatmenetnek” nevezte Zelenszkij kijelentéseit.

Nekem nincs orvosi képzettségem. Ursula von der Leyen [az Európai Bizottság vezetője] orvosi diplomával rendelkezik, ő biztosan tudná. Nem lehetek felelős olyan emberek lelkiállapotáért, akik ismételten, naponta bizonyítják alkalmatlanságukat

– fogalmazott a tárcavezető.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hírszerzési információkra hivatkozva nemrég arról beszélt, hogy Oroszország valószínűleg terrortámadásra készül a zaporizzsjai atomerőmű ellen, ami nukleáris szivárgáshoz vezethet, olyan nukleáris felhőt felszabadítva, amely elérhetné valamely NATO-tagállam területét. A szóban forgó erőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll.

Erre reagált a minap Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor és Richard Blumenthal demokrata képviselő. Graham bejelentése alapján az amerikai szenátus olyan határozatot terjesztett elő, melynek értelmében Oroszország, Belarusz vagy egy Oroszország által megbízott állam cselekedeteit tekintsék a NATO elleni támadásnak, ha azok radioaktív szennyezéshez vezetnek Ukrajna területén.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében azonban leszögezte, hogy alávaló provokációnak tartják a kijevi rezsim és tengerentúli szövetségesei kijelentéseit a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban, melyek szerint Oroszország támadást tervez a létesítmény ellen.

Zaharova szerint ez nem más, mint egy újabb kísérlet Oroszország lejáratására. Koholt vádakkal illetik az oroszokat, hogy eltereljék a figyelmet saját terrorisztikus terveikről, melyekkel az a céljuk, hogy vészhelyzetet teremtsenek, amely veszélybe sodorhatja a térségben élő emberek és az európai lakosság életét és egészségét.

 

 

Zaharova szerint nyilvánvaló, hogy a washingtoni politikusok fent említett felelőtlen kijelentései a tényeket és a realitásokat nem ismerő nyilvánosságnak szólnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kijelentette, hogy Oroszországnak nincs szüksége atomfegyver bevetésére az Ukrajna körüli válsággal kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Kiemelt képen: Szergej Lavrov (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: