Berlin Irán elhagyására szólította fel a németeket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Irán azonnali elhagyására szólította fel a német állampolgárokat csütörtökön a német szövetségi kormány.

A külügyminisztérium az Iránról szóló frissített utazási tájékoztatójában nyomatékosan eltanácsolta a német állampolgárokat a közel-keleti ország meglátogatásáról, és kiemelte, hogy az ott tartózkodóknak távozniuk kell, mert „önkényes letartóztatás” és „hosszú börtönbüntetés” veszélye fenyegeti őket.

Különösen veszélyeztetettek a német-iráni kettős állampolgárok – tették hozzá, rámutatva, hogy a közelmúltban számos külföldi állampolgárt letartóztattak az iráni hatóságok.

Mint írták, a biztonsági szervek több tartományban „különösen kemény” fellépéssel igyekeznek letörni a nőkre vonatkozó iszlám öltözködési szabályok megsértésére hivatkozva őrizetbe vett Mahsza Amini halála miatt szeptemberben kezdett tüntetéseket, fellépésüknek „halálos áldozatai és sebesültjei is vannak”, és a demonstrációk közelében jellemzők „a nem érintett külföldi állampolgárokra” is kiterjedő önkényes letartóztatások.

Ezért a német állampolgároknak „nagyon óvatosan kell viselkedniük és mindenképpen kerülniük kell a tüntetéseket és a tömeget, ha a figyelmeztetések ellenére az országban maradnak” – emelték ki.

Az 1979-es iszlám forradalom óta a leghevesebb rendszerellenes mozgalommá terebélyesedett tiltakozási hullám elleni hatósági fellépésnek a legutóbbi becslések szerint több mint 280 halálos áldozata van, és tízezernél is több embert tartóztattak le. A német kormány elítélte az erőszakot és kilátásba helyezte az Irán elleni nemzetközi szankciók kiterjesztését. Annalena Baerbock külügyminiszter egy minapi nyilatkozata szerint mérlegelik a többi között, hogy miként lehet a terrorista szervezetek közé sorolni az iszlám köztársaság berendezkedését védelmező Forradalmi Gárdát.

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük