KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bankpánik Amerikában – az SVB-csőd csak az első csontváz a szekrényben?

Újabb aggasztó jelek kísérték a hétvégén a Szilícium-völgy legnagyobb pénzintézete, a technológiai statupokat kiszolgáló Silicon Valley Bank (SVB) pénteki összeomlását: meredek zuhanásnak indult az egyik nagy amerikai kriptovaluta. Janet L. Yellen amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy minden betétes pénzét garantálja a kormányzat.

Sokan bírálták a hasonló értelmű nyilatkozatot tevő Joe Biden elnököt és az általa vezetett adminisztráció lépését, miközben a hétfői amerikai nyitásra várva

a pénzpiacok egy 2008-ra emlékezető banki csődhullámra is felkészültek.

Elemzők szerint a betétesek teljes körű kompenzálásának ígérete negatív üzenete a pénzpiacok számára.

Elkerülhető a bankválság?

Washingtoni idő szerint vasárnap este az amerikai bankhatóságok gyors intézkedéseket jelentettek be, amelyek célja az volt, hogy rövidre zárják az SVB csődje miatt kialakult bankválságot, gyors beavatkozással elszigetelve a „fertőzést”. A „beteg” bankokat nem mentik meg, hanem lefoglalják, ám a pénzintézetek kárt szenvedett ügyfelei gáláns kárpótlásban részesülnek.

„Az amerikai emberek és az amerikai vállalkozások bízhatnak bankbetéteikben.

Ott lesznek (a bankbetéteken a pénzösszegek) amikor szükségük van rájuk” – írta Joe Biden amerikai elnök közleményében.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a Federal Reserve és a Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) azt ígéri, hogy hétfő reggeltől minden SVB-betétes hozzáférhet betétjéhez, függetlenül annak összegétől. Az FDIC eredetileg 250 ezer dollárban maximált standard garanciáját így de facto teljes körű garancia váltja fel.

Újabb válságjelek

A második Washingtonban bejelentett intézkedés egy új jegybanki eszköz létrehozása volt, amelynek célja, hogy valamennyi bank számára javítsa a vészhelyzeti likviditáshoz való hozzáférést.

A pénzügyi válság kiszélesedését jelezte, hogy egy második bankot, a New York-i Signature Bankot,

az Egyesült Államok 29. legnagyobb bankját is zár alá vették a szabályozó hatóságok.

A kriptovaluta-ágazatban működő vállalatoknak nyújtott szolgáltatásokra szakosodott bankot napok óta jelentős pénzfelvételek sújtották, és fennállt a veszélye, hogy kifogy a készpénzből.

Ez is érdekelheti:  A Pentagon új technológiával készül a kínai és orosz műholdak semlegesítésére

A Fed irányadó kamatlábainak az elmúlt egy év során nulláról 4,75 százalékra történő, gyors emelése számos olyan intézményt meggyengített, amelyek forrásaik nagy részét a most leértékelt államkötvényekbe fektették. Az SVB-ügy elég súlyos ahhoz, hogy befolyásolja a Fed monetáris politikáját, és arra késztesse, hogy mérsékelje vagy akár fel is függessze a kamatemeléseket, amelyek a keresletet hivatottak csillapítani és az inflációt fékezni.

Haverok, buli…

Jan Hatzius, a Goldman Sachs Bank közgazdásza úgy véli, hogy a Fed „a bankrendszerben lévő stressz miatt” nem emeli március 22-én a tervezett módon az irányadó kamatlábat. Ez súlyosan érintené az amerikai jegybank hitelességét.

Kemény szavakkal ostorozta a Fox News hírtelevízió adásában Joe Biden bejelentését Tim Scott republikánus szenátor. Szerinte az, hogy a Biden-adminisztráció minden betétet biztosít, beleértve a 250 ezer dollár feletti összeget is, megvalósulása esetén káoszhoz vezetne, és negatív üzenetet küldene a piacnak. A szenátor szerint

ez a „haveri összeborulás” egy újabb példája,

ami csak zavarja a tisztánlátást „a következő pár napban, amikor belemélyedünk abba, hogy mi is történt itt valójában”.

Az SVB kudarca „lehet, hogy csak az első csontváz a szekrényben” – mondta Fredric Russell befektetési menedzser a Wall Street Journalnak. A bedőlt bankban állítólag hónapokig nem volt kockázatkezelési menedzser, mielőtt a pénzintézet összeomlott. A bankok az önelégültség sötétkamrájába kerülnek, és ez rontja a minőségi színvonalat – fogalmazott Russell.

(Kiemelt kép: Az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) logója egy okostelefonon a HSBC brit bank egyik londoni fiókja előtt 2023. március 13-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

hirado.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük