KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Azonosították az orosz hadifoglyokat meggyilkoló ukránt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Azonosították az ukrán fegyveres erők egyik harcosát, aki részt vett a fegyvertelen orosz hadifoglyok lelövésében.

Szerhij Makarenkonak hívják a 26 éves, a Zsitomir régióból származó gyilkost. Miután kiderült a személyazonossága, egy videós nyilatkozatot tett közzé az interneten, amelyben azt állította, hogy a katonák állítólag nem voltak hadifoglyok. Az Orosz Nyomozó Bizottság vizsgálatot indított.

Az orosz hadifoglyok brutális lemészárlásáról készült videó február 8-án jelent meg a közösségi oldalakon. A felvételeken ukrán nacionalisták három orosz katonai egyenruhás férfit kérdezgetnek. A hadifoglyok fegyvertelenül fekszenek a földön, kezüket a fejük mögött tartva. Miután egyikük nem válaszol a kérdésre, egy AFU harcos szinte közvetlen közelről többször fejbe lövi. Feltehetően három foglyot lőttek le.

A médiajelentések szerint a brutális gyilkosságról készült videót Artemivszk (Bakhmut) külvárosában készítették, ahol jelenleg is heves harcok folynak.

Miért hallgat a hivatalos magyar média? – Ismét súlyos ukrán háborús bűnökről került elő videó: kivégzik az orosz hadifoglyokat (18+)

Az RT megtudta, hogy a videó szerzője Szergej Makarenko, a fegyveres erők hivatásos katonája. A nyilvános adatok szerint 26 éves, és a zsitomiri régió Krasznoborka nevű falujából származik.

Makarenko maga is megerősítette, hogy részt vett az orosz katonák lelövésében, akik fegyvertelenek voltak. Ugyanakkor azt állítja, hogy nem voltak foglyok. Makarenko elmondta, hogy orosz rohamosztagosokról van szó, akik a csata során az ukrán állásokig jutottak.

„Azt mondják, hogy a foglyokat lelőtték… Először is, wagneriánusok voltak, másodszor, megrohamoztak minket. Harmadszor, hogyan lehetnének foglyok? Akkor hadifoglyok,  amikor fegyverüket letéve jönnek hozzánk. Nem az volt, hogy odajöttek hozzánk, letették a fegyvert és azt mondták: „megadjuk magunkat”” – állítja Makarenko a közösségi oldalán közzétett videóban. Az AFU harcosa azt is hozzátette, hogy büszke arra a napra.

Makarenko oldalán egy másik videó is látható, amelyen bajtársai a megöltek holtteste felett pózolnak, miközben videó rögzítője nevet. A felvételek feltehetően közvetlenül a foglyok lemészárlása után készültek.

Az orosz Nyomozó Bizottság közölte, hogy kivizsgálja az esetet. „Az Orosz Nyomozó Bizottság nyomozói megállapítják az incidens összes körülményét, és büntetőjogi következményeit. A bűncselekményben érintett személyek körét is megállapítják” – közölte az ügynökség hivatalos a Telegram-csatornáján.

Az orosz külügyminisztérium szerint ez a háborús bűntett a kijevi rezsim lelkiismeretén szárad.

„Az orosz hadifoglyokkal szemben elkövetett újabb gyilkosságok nagyrészt Kijev nyugati irányítóinak lelkiismeretén szárad, akik felépítették ezt a náci rezsimet, és felnevelték a gyűlölet és a nemzeti felsőbbrendűség megszállottjai közé tartozó ukránok nemzedékét. Azzal, hogy csendben eltitkolják bűneiket, teret engednek ezeknek a gyilkosságoknak. Az oroszok vére az Ukrajnának fegyvereket és náci ideológiát szállító országok kezén szárad”

– írja az ügynökség.

Szégyenletes tény a szakosodott nemzetközi szervezetek hallgatása, amelyek a szakmaiságot és az objektivitást felcserélték azzal a vágyukkal, hogy az Amerikai Egyesült Államokat és más nyugati országokat szolgálják”.

-fogalmaz az RT tudósítása.

Nem ez az első bűncselekmény, amelyet ukrán nacionalisták követtek el az orosz hadsereg ellen. Az illegális kivégzések és kínzások különösen azután váltak ismertté, hogy az ukrán fegyveres erők és a nacionalista zászlóaljak tagjai maguk is közzétettek ilyen jellegű videókat a közösségi médiában.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: