KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA „mosdatja” Ukrajnát a Kahovka-gát lerombolása kapcsán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai média dezinformációs kampányt indított

Az Egyesült Államok megpróbálja felmenteni Ukrajnát minden felelősség alól a kahovkai vízerőmű gátjának lerombolásában, annak ellenére, hogy a kijevi erők ismételten támadást intéztek a létesítmény ellen – közölte szerdán Anatolij Antonov, Moszkva washingtoni nagykövete.

Antonov azt állította, hogy „célzott dezinformációs kampány folyik az amerikai médiában”, és széles körben elterjedt az az állítás, hogy Moszkva áll a gát lerombolása mögött. Oroszország kitart amellett, hogy az incidens Ukrajna „szándékos szabotázscselekménye” volt.

„Az amerikai kormányzat tisztviselői úgy fogalmazták meg retorikájukat, mintha az Orosz Föderáció lenne minden esetben felelős az ukrajnai konfliktus során bekövetkezett incidensekért” – mondta a megbízott, hozzátéve, hogy „ez a megközelítés nem állja meg a helyét”.

„Ez egy újabb kétségbeesett kísérlet a kijevi rezsim „mosdatására”, amely hónapok óta szándékosan bombázta a létesítményt”.

Antonov azt állította, hogy a kahovkai gát összeomlása „a nemzetközi humanitárius jog újabb súlyos megsértését jelenti Ukrajna részéről”, ami ökológiai katasztrófához és hatalmas áradásokhoz vezetett.

A megbízott kijelentette, hogy Ukrajna washingtoni „pártfogói” soha nem bírálják Kijevet, és hogy a rezsim minden akcióját helyeslik, míg az oroszokat sújtó csapásokat bátorítják”. Antonov azt állította, hogy ez „tankönyvi példája egy rosszul átgondolt, hibás álláspontnak, amely máris komoly felfordulást okozott a világban”.

Az oroszországi Herszon régióban, a Dnyeper folyónál található Kahovka gát kedden szakadt át, ami hatalmas területek elárasztását okozta és tömeges evakuálást kellett végrehajtani. Moszkva és Kijev azóta is egymást vádolja az incidens miatt.

Kijev tagadta a felelősséget. A Washington Postnak tavaly decemberben adott interjúban azonban Andrej Kovalcsuk tábornok, az ukrán csapatok akkori parancsnoka elárulta, hogy Kijev az Egyesült Államok által szállított HIMARS hordozórakétával próbacsapást mért a gát egyik zsilipjére.

Tagadta, hogy a közeli falvak elárasztását tervezték volna, és azt állította, hogy a támadás – amely három lyukat hagyott a létesítményen – arra irányult, hogy kiderüljön, a kár elegendő-e ahhoz, hogy veszélyeztesse az orosz csapatok utánpótlási vonalait.

Kovalcsuk sikeresnek minősítette a tesztet, de azt állította, hogy Kijev csak „végső megoldásként” vette fontolóra a létesítmény elleni támadást. Az orosz erők tavaly novemberben vonultak vissza a Dnyeper jobb partján lévő állásaikból, ellátási problémákra és a veszteségek elkerülésére hivatkozva.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

One thought on “Az USA „mosdatja” Ukrajnát a Kahovka-gát lerombolása kapcsán

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: