KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz zárolt vagyon elkobzása közönséges rablás

Kibelezné a nemzetközi jogot Brüsszel az orosz pénzért?

Az orosz zárolt vagyon elkobzására és felhasználására még mindig nincs lehetőség. Amit Brüsszel szeretne, azt rablásnak nevezik. És ez nem érzelmi, hanem vegytiszta jogi kérdés.

Az Európai Bizottság továbbra sem tett le arról, hogy elkobozza a külföldön zárolt orosz állami és magánvagyonokat. Az ötletet leghangosabban Zelenszkij vetette fel még májusban, a Világgazdasági Fórumon. Ő konkrétan azt követelte, hogy az orosz központ banktól és az oligarcháktól lefoglalt vagyont küldjék el Ukrajnába kárpótlásként. A felvetés ebben a formában annyira dilettáns volt, hogy a jelenlévő gazdaságpolitikai szakemberek igyekeztek komoly arccal elengedni a fülük mellett.

Az ukrán elnök szava azonban beindította a brüsszeli fantáziát: Joseph Borrell, az EU külügyi szóvivője hasonló húrokat pengetett, akárcsak Charles Michael, az Európai Tanács vezetője. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen tőle szokatlan józanságról tett tanúbizonyságot, amikor nem ölelte keblére azonnal az ötletet, és csupán annyit mondott, vizsgálják a jogi lehetőségeket.

Kolosszális ötlet: raboljuk ki Oroszországot!

A Politico a minap hozzájutott egy dokumentumhoz, amely megerősíti von der Leyen szavait: az EB valóban vizsgálódik az ügyben, hogy miként lehetne az orosz állami és magánvagyon elkobzásából Ukrajna segélyezését és újjáépítését finanszírozni. Brüsszeli bürokrata nyelven a cél valahogy így hangzik: „az orosz vagyon nyomon követésének, azonosításának, befagyasztására és kezelésére szolgáló módszerek meghatározása az esetleges kisajátítás előzetes lépéseként”. A vizsgálódás magát a 300 milliárd dollárnyi befagyasztott jegybanki vagyont, valamint az orosz oligarcháktól elkobzott mintegy 40 milliárd dollár értékű vagyontárgyakat és szintén befagyasztott külföldi számlákat érintené.

A teljes cikk a Mandiner oldalán, IDE klikkelve olvasható.

 

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij Kijevben tárgyal az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel és Josep Borrell-lel, az EU külpolitikai főképviselőjével / AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük