KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az egykulcsos szja-ról és az AB határozatra történő Fidesz-reagálásról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jobbik sajtótájékoztató

A Jobbik frakcióülését sajtótájékoztató követte október 28.-án a Képviselői Irodaházban. Az egykulcsos adóról, az AB határozatra történő Fidesz reagálásról, és az ellenzék hozzáállásáról ismertették véleményüket. A sajtótájékoztatót Balczó Zoltán, a párt alelnöke, Gyüre Csaba és Z. Kárpát Dániel képviselők tartották.

Balczó Zoltán, a párt alelnöke kifejtette, hogy a Jobbik nem változtatta meg véleményét a különadóval kapcsolatban. Továbbra is egyetértenek a kormánnyal abban, hogy az elképesztő, elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket 98 %-os különadóval sújtsák, és azzal is, hogy a rendelkezés visszamenőleges hatályú legyen. Véget kell vetni annak az erkölcstelen gyakorlatnak, hogy a „Lopott holmi nem jár vissza.”

Viszont, nem értenek egyet az Alkotmánybíróság határozatára adott Fidesz-válasszal, az AB jogkörének szűkítésével.

Gyüre Csaba Lázár János bejelentéséről, miszerint az AB hatáskörét megnyirbálnák, hogy olyan kérdésekben ne hozhasson az AB határozatot, amelyekről népszavazást sem lehet tartani, kifejtette, hogy az, a magyar demokráciára súlyos csapást mérne. Egy ilyen reagálás a Fidesz részéről a „legrosszabb lázálmokat” idézi fel.

A Jobbik nem ért egyet az MSZP és az LMP reagálásával, miszerint kimenekülnek az alkotmányozási folyamatból, és az új alkotmány megalkotását a Fideszre hagyják. A Jobbik álláspontja ellentétes a két másik ellenzéki pártéval. A legkisebb teret sem kívánják átengedni az alkotmányozás rendkívül fontos kérdéseiben a kormányzó pártoknak. A Jobbik ezért bent marad az előkészítő bizottságokban a Fidesz ellensúlyaként és kontrolljaként.

Z. Kárpát Dániel az egykulcsos adórendszer igazságtalan mivoltáról, és a Jobbik javaslatáról tájékoztatott.

Kifejtette, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer nem megfelelően arányos, és ráadásul igazságtalan. Az lenne igazságos, ha a társadalom tortájából akiknek több szelet jut, a közterhekből is nagyobb mértékben vegyék ki a részüket. Ezzel az adókulccsal az állam gyakorlatilag a milliárdosoknak juttatja a legnagyobb kedvezményt. Példaként Simor Andrást, az MNB elnökét említette. A jegybank elnökének 4 gyermeke van, fizetését kettő millió forintban maximálták, ami után eddig 812.000.- forintot kellett adóznia. Ehelyett a következő évtől csak 274.000.- forint személyi jövedelemadót kell fizetnie.

Ez is érdekelheti:  A németek nem akarják elhinni, mi történik Magyarországon – keresik az okokat

A Jobbik sávos adózást javasol az egykulcsos helyett. Kezdeményezi, hogy az átlagos szja-kulcs 12 % legyen, „a jó keresetűek” 20 %-os kulccsal adózzanak, míg az évi 12 millió forint feletti jövedelmekre 32 %-os adót vetnének ki.

A kis jövedelmű családok nem tudják igénybe venni a gyermekeik után járó teljes adókedvezményt. Ezért számukra bevezetnék az un „negatív adózást”. Ezzel elérhető lenne, hogy azok részesülhessenek támogatásban, akik „nem öt-hat bűnözőt, hanem három-négy – a jövőt illetően – dolgozó gyermeket nevelnek”.

Z. Kárpát Dániel véleménye szerint az adócsökkentésnek gazdaság élénkítő hatása akkor lenne, ha a hazánkban működő nagy cégek többsége magyar, és nem idegen tulajdonban lenne, valamint ha a multinacionális cégek vezetői nem vinnék ki évente a sok százmilliárd forintnyi nyereséget Magyarországról.

A Jobbik sürgősnek és szükségesnek tartja, hogy az EU által engedélyezett minimális 5 %-ra csökkentsék a magyar élelmiszerek ÁFA-ját, illetve a kormány kezdjen tárgyalásokat az EU-val az alapvető élelmiszerek ÁFA-mentessége érdekében. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy ez eredményesen járható út, csak akarni és merni kell.

Orbán Éva
Nemzeti Hírháló

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük