KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az egykulcsos szja-ról és az AB határozatra történő Fidesz-reagálásról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jobbik sajtótájékoztató

A Jobbik frakcióülését sajtótájékoztató követte október 28.-án a Képviselői Irodaházban. Az egykulcsos adóról, az AB határozatra történő Fidesz reagálásról, és az ellenzék hozzáállásáról ismertették véleményüket. A sajtótájékoztatót Balczó Zoltán, a párt alelnöke, Gyüre Csaba és Z. Kárpát Dániel képviselők tartották.

Balczó Zoltán, a párt alelnöke kifejtette, hogy a Jobbik nem változtatta meg véleményét a különadóval kapcsolatban. Továbbra is egyetértenek a kormánnyal abban, hogy az elképesztő, elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket 98 %-os különadóval sújtsák, és azzal is, hogy a rendelkezés visszamenőleges hatályú legyen. Véget kell vetni annak az erkölcstelen gyakorlatnak, hogy a „Lopott holmi nem jár vissza.”

Viszont, nem értenek egyet az Alkotmánybíróság határozatára adott Fidesz-válasszal, az AB jogkörének szűkítésével.

Gyüre Csaba Lázár János bejelentéséről, miszerint az AB hatáskörét megnyirbálnák, hogy olyan kérdésekben ne hozhasson az AB határozatot, amelyekről népszavazást sem lehet tartani, kifejtette, hogy az, a magyar demokráciára súlyos csapást mérne. Egy ilyen reagálás a Fidesz részéről a „legrosszabb lázálmokat” idézi fel.

A Jobbik nem ért egyet az MSZP és az LMP reagálásával, miszerint kimenekülnek az alkotmányozási folyamatból, és az új alkotmány megalkotását a Fideszre hagyják. A Jobbik álláspontja ellentétes a két másik ellenzéki pártéval. A legkisebb teret sem kívánják átengedni az alkotmányozás rendkívül fontos kérdéseiben a kormányzó pártoknak. A Jobbik ezért bent marad az előkészítő bizottságokban a Fidesz ellensúlyaként és kontrolljaként.

Z. Kárpát Dániel az egykulcsos adórendszer igazságtalan mivoltáról, és a Jobbik javaslatáról tájékoztatott.

Kifejtette, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer nem megfelelően arányos, és ráadásul igazságtalan. Az lenne igazságos, ha a társadalom tortájából akiknek több szelet jut, a közterhekből is nagyobb mértékben vegyék ki a részüket. Ezzel az adókulccsal az állam gyakorlatilag a milliárdosoknak juttatja a legnagyobb kedvezményt. Példaként Simor Andrást, az MNB elnökét említette. A jegybank elnökének 4 gyermeke van, fizetését kettő millió forintban maximálták, ami után eddig 812.000.- forintot kellett adóznia. Ehelyett a következő évtől csak 274.000.- forint személyi jövedelemadót kell fizetnie.

A Jobbik sávos adózást javasol az egykulcsos helyett. Kezdeményezi, hogy az átlagos szja-kulcs 12 % legyen, „a jó keresetűek” 20 %-os kulccsal adózzanak, míg az évi 12 millió forint feletti jövedelmekre 32 %-os adót vetnének ki.

A kis jövedelmű családok nem tudják igénybe venni a gyermekeik után járó teljes adókedvezményt. Ezért számukra bevezetnék az un „negatív adózást”. Ezzel elérhető lenne, hogy azok részesülhessenek támogatásban, akik „nem öt-hat bűnözőt, hanem három-négy – a jövőt illetően – dolgozó gyermeket nevelnek”.

Z. Kárpát Dániel véleménye szerint az adócsökkentésnek gazdaság élénkítő hatása akkor lenne, ha a hazánkban működő nagy cégek többsége magyar, és nem idegen tulajdonban lenne, valamint ha a multinacionális cégek vezetői nem vinnék ki évente a sok százmilliárd forintnyi nyereséget Magyarországról.

A Jobbik sürgősnek és szükségesnek tartja, hogy az EU által engedélyezett minimális 5 %-ra csökkentsék a magyar élelmiszerek ÁFA-ját, illetve a kormány kezdjen tárgyalásokat az EU-val az alapvető élelmiszerek ÁFA-mentessége érdekében. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy ez eredményesen járható út, csak akarni és merni kell.

Orbán Éva
Nemzeti Hírháló

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: