KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az amerikai NBC News brit újságírója is felkerült az ukrán halállistára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Keir Simmons, az amerikai NBC News tudósítója felkerült az ukrán államhoz kapcsolódó „Mirotvorec” listájára az országgal szembeni „bűncselekmények” miatt. A kijevi kormány azt is bejelentette, hogy vizsgálatot indít a brit újságíró ellen, miután kedden a Krímről készített riportot.

„Az ideiglenesen megszállt Krím meglátogatása az Oroszországi Föderáció területéről az ukrán törvények megsértése” – mondta szerdán Oleh Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő. A jogsértőket jogi felelősségre vonják, például „az ilyen cselekményekért kitiltják Ukrajnából” – tette hozzá.

Közben a Mirotvorec honlap közzétette Simmons fényképét és személyes adatait, és azzal vádolta a riportert, hogy „megsértette Ukrajna szuverenitását”, részt vett az orosz propagandában, és „megpróbálta legalizálni a megszállást”.

Simmons vonattal utazott a Krím-félszigetre Moszkvából, a Kercsi hídon át, amelyet szerinte tavaly októberben „stratégiai és szimbolikus csapásként felrobbantottak”, de „mostanra teljesen helyreállították”.

Ezután élőben jelentkezett be az NBC híradójában Szevasztopolból, és azt állította, hogy „ez volt az elmúlt sok-sok évben a legközelebbi amerikai híradós stáb, amely az orosz Fekete-tengeri Flottához került”. Az NBC Andrea Mitchell műsorvezetőjével beszélgetve Simmons kétségeit fejezte ki az amerikai tisztviselők azon reményével kapcsolatban, hogy a Krímet „demilitarizálják” vagy, hogy azt ukrán csapatok foglalják el.

Simmons arra is célzott, hogy Oroszország valamilyen módon megfélemlítette a helyi lakosokat, noha ők kifejezetten mást mondtak neki az interjúk során.

Az amerikai kormány egyelőre nem kommentálta, hogy Ukrajna halállistára tette egy újságíróját. Az Egyesült Királyság sem, annak ellenére, hogy Simmons brit állampolgár.

A Mirotvorec, amely azt állítja, hogy székhelye „a lengyelországi Varsóban és a virginiai Langleyben” – a CIA főhadiszállásán – van, egy hírhedt weboldal, amely mindenféle eljárás vagy tárgyalás nélkül teszi közzé az Ukrajna ellenségének bélyegzett személyek adatait. A honlapot 2014 augusztusában hozták létre, amikor Kijev megkezdte „terrorellenes műveletét” a Donbasszban élő civilek ellen, és állítólag kapcsolatot tart fenn ukrán és nyugati biztonsági szolgálatokkal is.

„Ezt a halállistátt az ukrán belügyminisztérium vezeti, amely a virginiai Langleyben található címet tünteti fel, de van egy brüsszeli IP címe is” – mondta Jackson Hinkle amerikai politikai aktivista, akit szerdán szintén felvettek az adatbázisba.

Hinkle megjegyezte, hogy a Mirotvorec ünnepelte Darja Dugina orosz újságíró tavalyi meggyilkolását, amelyért az amerikai hírszerzés állítólag az ukrán kormány tagjait tette felelőssé.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: