KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Átalakuló világ – Iráni-szaúdi kiegyezés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nyugat csökkenő, és a Kelet növekvő globális érdekérvényesítő képességének jeleként Irán és Szaúd-Arábia kiegyezett egymással, és helyreállítja 2016-ban megszakadt diplomáciai viszonyát. Megállapodásuk kínai közvetítéssel született – jelentette a Magyar Békekör hétfőn.

Teherán és Rijád ragaszkodik a szuverenitás és egymás belügyeibe való be nem avatkozás elveihez, és azt tervezi, hogy helyreállítja az együttműködést a kereskedelem, a gazdaság, a kultúra, a tudomány és a technológia területén – áll az iráni-kínai-szaúdi közös közleményben.

Az Öböl-térség két nagy riválisának kiegyezésében a két ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetői, az iráni Ali Samkani és a szaúdi Mohammed Ali Aiban játszott vezető szerepet. Megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy kiegyezésük biztonsági kérdésekre is kiterjed.

Az iráni-szaúdi megállapodás megfelel a Perzsa-öböl térségére vonatkozó orosz kollektív biztonsági koncepciónak, és hozzájárul a térség problémáinak rendezéséhez – tudatta Leonyid Sluckij, az Orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke.

Mindkét ország kapcsolatban áll a biztonsági együttműködésre is kiterjedő Sanghaji Együttműködési Szervezettel (SCO). Irán felvételét kérte a szervezetbe, Szaúd-Arábia pedig 2022-ben dialógus-partneri viszonyba került vele.

Az iráni-szaúdi újjáéledő együttműködésben kulcsszerepet játszik az Észak-Déli szállítási korridor, mely Oroszországon keresztül tranzit teherforgalomra nyit lehetőséget Európa és India, Irán és a Perzsa-öböl között. A folyosó kiépítéséről 2000-ben kötött indiai-iráni-orosz megállapodáshoz eddig 10 ország csatlakozott: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oman, Örményország, Szíria, Tádzsikisztán, Törökország és Ukrajna. Bulgária megfigyelőként vesz részt benne.

A rijádi és a teheráni nagykövetséget, a tervek szerint két hónapon belül megnyitják.

Teherán, Peking, 2023. március 13. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: Wang Yi, Kína legfőbb külügyi tisztviselője, Musaad bin Mohammed al-Aiban, Szaúd-Arábia biztonsági tanácsadója a bal oldalon, és az Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára, Ali Samkhani a jobb oldalon Pekingben 2023. március 10-én. via . REUTERS

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: