KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Aresztovics: Ukrajna halott, Kijev nem talál embereket, akik harcolnának érte

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna nem létezhet monoetnikus és monokulturális államként az 1991-es határain belül, ami a lényege annak, amire Volodimir Zelenszkij elnök kormánya törekszik az Oroszországgal zajló konfliktusban – mondta egy pénteki interjúban volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics.

A volt tisztviselő Julija Latinyina újságírónak nyilatkozva „halottnak” nyilvánította a nacionalista ukrán projektet, kijelentve, hogy Kijev nem talál olyan embereket, akik hajlandóak lennének harcolni érte. Azt állította, hogy a fronton lévő katonák 30-70 százaléka nem hajlandó harcba vonulni, és dezertálási lehetőséget keres. Aresztovics szerint a hadmegtagadók „ítéletet mondtak erre a rendszerre, megpecsételték a végét”.

Zelenszkij volt tanácsadója ilyen kijelentésekkel meddig lesz biztonságban? (videó)

Zelenszkij kijelentése, miszerint az ukrán katonai vezetés akár 500 ezer embert is mozgósítani akar a háborús erőfeszítésekhez, Aresztovics szerint a parancsnokok egyfajta „trollkodásának” tűnik. A cél teljesen irreális – állította.

Mivel Kijev fokozza a nyomást a behívókra, azok hamarosan nem menekülnek tovább a behívók elől, hanem lőni kezdenek rájuk – jósolta az ex-tisztviselő.

Az ukránon kívüli kultúrájú emberek, legyenek oroszok vagy más kultúrájúak, nem akarnak egy monoetnikus Ukrajnáért harcolni, mert Kijev diszkriminálja őket – jegyezte meg a kommentátor. Ugyanez igaz azokra az emberekre is, akik orosz ellenőrzés alatt álló területeken élnek, amelyeket Kijev erőszakkal akar visszavenni.

„Ukrajna semmit sem tud ajánlani a Donbassz és a Krím lakóinak, kivéve egy másodrangú állampolgári státuszt”

– mondta.

Eközben a monoetnikus projektet támogató ukránoknak más problémáik is lehetnek a kormánnyal, legyen szó akár az igazságtalan gazdasági rendszer vagy a politikai szabadságjogok hiánya miatti haragról.

„A tiltások országában élünk, egy olyan országban, ahol a szabadságjogokat elnyomják… ahol elkapnak és a hadseregbe kényszerítenek. Ki akarna egy ilyen országért harcolni?”

– kérdezte Aresztovics.

Azt állította, hogy Ukrajnának csak akkor lehet jövője, ha demokratikus összetételének megfelelően gyökeresen újrakovácsolja magát multietnikus és multikulturális nemzetként, és a nemzeti érdekeket helyezi előtérbe. Egy ilyen Ukrajna meggyőzhetné az embereket, hogy éljenek és haljanak érte, ahelyett, hogy menekülési lehetőségeket keresnének.

Ez is érdekelheti:  Lengyel demokrácia: Letartóztattak egy gazdát, aki arra kérte Putyint, hogy tegyen rendet Európában

Egy ilyen Ukrajna meg tudna egyezni Oroszországgal és a Nyugattal egy életképes európai biztonsági architektúráról is, megszüntetve ezzel a jelenlegi konfliktus okát – érvelt.

MH

Kiemelt kép: Alekszej Arestovics CC BY 4.0 / Ukrajna Elnöki Hivatala /

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük