KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Antony Blinken: Vége a régi világrendnek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a világ egy olyan új diplomáciai rendre tér át, amelyben Washingtonnak vezető szerepet kell játszania az Oroszország és Kína által jelentett növekvő fenyegetések leküzdéséhez.

„Egy korszak véget ér, egy új korszak kezdődik, és a most meghozott döntéseink évtizedekre meghatározzák a jövőt” – mondta Blinken szerdán a washingtoni John Hopkins Egyetemen tartott beszédében. Szerinte a „hidegháború utáni rend” véget ért, mivel „a viszonylagos geopolitikai stabilitás évtizedei átadták helyüket a tekintélyelvű hatalmakkal folytatott fokozódó versenynek”.

Ezeket a hatalmakat Oroszország és Kína vezeti – mondta Blinken, hozzátéve, hogy

„Oroszország ukrajnai agressziós háborúja a legközvetlenebb, a legégetőbb fenyegetés a nemzetközi rendre”.

Állítása szerint Kína jelenti a legnagyobb hosszú távú kihívást, mert a nemzetközi rend átalakítására törekszik, és ehhez gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai képességeket fejleszt.

„Peking és Moszkva „határok nélküli” partnerségükkel együtt dolgoznak azon, hogy a világot biztonságossá tegyék az autokrácia számára”

– érvelt Blinken.

Azt állította, hogy Oroszország és Kína a fennálló rendet „nyugati ráerőltetésnek” állítja be, de ez a rendszer – állítása szerint – egyetemes értékekben van rögzítve és a nemzetközi jogban foglaltatik. Ironikus módon azzal is vádolta a oroszországot és Kínát, hogy azt hiszik, a nagy országok „rászoríthatják akaratukat másokra”, ugyanakkor ez a vád egyre gyakrabban éppen Washingtonnal szemben hangzik el.

„Amikor a világ Pekingjei és Moszkvái megpróbálják átírni – vagy lerombolni – a multilaterális rendszer pilléreit, amikor hamisan azt állítják, hogy a rend csupán azért létezik, hogy a Nyugat érdekeit érvényesítse a többiek kárára, a nemzetek és emberek egyre növekvő globális kórusa fel fog állni, hogy azt mondja:

„Nem, a rendszer, amelyet meg akarnak változtatni, a mi rendszerünk. A mi érdekeinket szolgálja”

– állította Blinken.

Blinken felvetette, hogy az USA „az erő pozíciójából” fog vezető szerepet betölteni, főként „alázatossága” miatt. Hozzátette: „Tudjuk, hogy számos olyan ország és állampolgár bizalmát kell majd elnyernünk, akik számára a régi rend sok ígéretet nem teljesített”.

Blinken szerint a szövetségek kulcsfontosságúak lesznek Washington sikeréhez. Azt állította, hogy alig néhány évvel azután, hogy a NATO képességeit és jelentőségét nyíltan megkérdőjelezték, a nyugati katonai blokk „nagyobb, erősebb és egységesebb lett, mint valaha”.

Ez is érdekelheti:  Kocsis Máté: Mostanában olyanokra lőnek, akik békét akarnak

Az orosz-ukrán konfliktus bebizonyította, hogy „a nemzetközi rend elleni támadás bárhol, árt az embereknek” – mondta Blinken. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok célja, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, és „élénk és virágzó demokráciaként” kerüljön ki a konfliktusból.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Antony Blinken USA külügyminiszter beszél a Johns Hopkins School of Advanced International Studies-ban 2023. szeptember 13-án Washingtonban © AP / Cliff Owen 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük