KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Aggódik a Politico: katasztrófa lenne egy politikai fordulat Ausztriában és Szlovákiában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Katasztrófa lenne”, ha Ausztriában és Szlovákiában Ukrajnával szemben szkeptikus vezetőket választanának – mondta a Politico című lapnak kedden az Európai Bizottság egyik tisztviselője. Az EU állítólag attól tart, hogy a politikai kilengések mindkét országban veszélyeztethetik az Oroszország elleni jövőbeli szankciókat, valamint a blokk Kijevnek nyújtott katonai támogatását.

Ausztria jobbközép kormánya népszerűtlen, a bevándorlás és a megélhetési költségek emelkedése miatti aggodalmak pedig tavaly év vége óta Herbert Kickl jobboldali Szabadságpártját tették a legnépszerűbb politikai frakcióvá. A törvényhozási választásokra valószínűleg ősszel kerül sor.

Szlovákiában hasonló aggodalmak miatt Robert Fico volt miniszterelnök népszerűsége nőtt meg ugrásszerűen. Alig három hónappal a parlamenti választások előtt Fico Irány – Szlovák Szociáldemokrácia pártja vezet a felmérések szerint, miközben az országban egy technokratákból álló, meg nem választott kormány működik.

„Katasztrófa lenne”, ha mindkét férfi hivatalba lépne – mondta a Politicónak egy névtelenül nyilatkozó „magas rangú [európai] bizottsági tisztviselő”, utalva Kickl és Fico Oroszországgal szembeni megnyilvánulásaira.

A Politico nyilvánvalóan egyetért az Európai Bizottsággal, és az elmúlt napokban több olyan cikket is közölt, amelyben az osztrák politikust „oroszbarát, Amerika-ellenes összeesküvés-elméletet vallónak”, szlovák kollégáját pedig „orosz dezinformáció terjesztőjének” nevezte.

Mindkét potenciális miniszterelnök hevesen ellenzi a bevándorlást, különösen az iszlám országokból. Ami Ukrajnát illeti, Kickl a NATO-t ugyanolyan felelősnek nyilvánította a konfliktusért, mint Oroszországot, és az ország semlegességének megsértésének tartja, hogy Ausztria támogatja a Moszkva elleni uniós szankciókat. Idén márciusban Kickl és szabadságpárti kollégái kivonultak a parlamentből Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde alatt.

Szlovákia a NATO tagja, és tavaly február óta páncélozott személyszállító járműveket, nehéztüzérségi lövegeket és a teljes szovjet korabeli MiG-29-es vadászrepülőgép-flottáját átadta Ukrajnának. Fico, aki az elmúlt két évtizedben kétszer is miniszterelnök volt, azt mondta, hogy leállítja ezt a katonai segélyt.

Eddig Magyarország volt az egyetlen EU-tag, amely következetesen ellenezte az Oroszországgal szembeni szankciókat, és Orbán Viktor kormánya általában csak azután egyezett bele a blokk korlátozásaiba, ha az Magyarország számára engedményeket tett. Budapest jelenleg az EU tizenegyedik szankciócsomagját akadályozza, mivel Ukrajna több magyar vállalatot is feketelistára tett, mint „háborús támogatókat”, és ezzel egyidejűleg blokkolja a Kijevnek szánt 542 millió dolláros uniós katonai segélyrészletet is.

Ha Kickl és Fico hivatalba lépne, Ausztria, Magyarország és Szlovákia erős politikai blokkot alkotna, és jelentős nyomást gyakorolhatna Brüsszelre, hogy megváltoztassa Ukrajna-politikáját.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Herbert Kickl /Fotó:  LEONHARD FOEGER | REUTERS

2 thoughts on “Aggódik a Politico: katasztrófa lenne egy politikai fordulat Ausztriában és Szlovákiában

  1. És ne feljtsétel el a spanyolokat – ott is a jobboldal esélyes júliusban!

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: