KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

AfD politikust tartóztattak le ma Németországban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Letartóztatták ma, hétfőn Daniel Halemba AfD-s politikust, akit nemrég választottak be a bajor tartományi parlamentbe. A würzburgi ügyészség szóvivője a dpa német sajtóügynökségnek nyilatkozott.

Halemba ellen lázítás és alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata gyanújával adtak ki elfogatóparancsot.

A 22 éves AfD-s képviselő 2021 óta tagja a „Burschenschaft Teutonia Prag zu Würzburg” nevű pártnak. Szeptemberben a nyomozóhatóságok razziát tartottak a szervezetnél, mert felmerült a gyanú, hogy ott a nemzetiszocialista párt, az NSDAP tiltott jelképei lehetnek. A razzia után a vádak beigazolódtak.

A bajor tartományi parlament AfD-frakciója már pénteken bejelentette, hogy elfogatóparancsot adtak ki egyik képviselőjük ellen. Magát Halembát nem lehetett elérni, hogy nyilatkozzon. Halemba ügyvédje azonban visszautasította a vádakat.

Az előzetes értékelés szerint a Prágai Teutónia képviselői ellen felhozott vádak közül egyik sem igaz.

Halemba azóta a „Sprachrohr Eifel” nevű Telegram-csatornán is megszólalt. Az ellene kiadott elfogatóparancsot „a választott ellenzékkel szembeni nyomásgyakorlásnak” minősíti. Azt mondta azonban, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni.

Halemba mellett az ügyészség a szövetség négy másik tagja ellen is nyomoz. Az ellenük felhozott vádak megegyeznek a Halemba ellen felhozottakkal. A nyomozó hatóságok által lefoglalt tárgyakat időközben elemezték – közölte hétfőn az ügyészség szóvivője, aki szerint a vádak megalapozottak voltak. A lefoglalt anyagok között állítólag NSDAP pártjelzések, valamint rasszista tartalmú matricák és írások is vannak. Az adathordozók kiértékelése még tart – állítja az ügyészség szóvivője.

Halembát legkésőbb hétfőn vagy kedden bíróság elé állíthatják.

A parlamenti képviselők elvileg mentelmi joggal rendelkeznek, és nem vonhatóak felelősségre. Halemba mentelmi joga azonban csak a bajor parlament alakuló ülésén lép életbe, amelyet ma, hétfőn 15 órakor tartanak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Daniel Halemba  /Fotó: fraenkischertag.de

Ez is érdekelheti:  Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük