KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Twittert is be akarja tiltani az EU

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miután a teljes orosz médiát betiltotta az Európai Unió, most a Twitter betiltásával fenyegetőzik

Miközben Elon Musk egy tisztességesebb és átláthatóbb Twittert ígért, amely nem avatkozik be a választásokba, az EU belső piaci biztosa, Thierry Breton szerdán szigorúbb cenzúrát követelt, és állítólag arra figyelmeztetett, hogy a platformot betilthatják, ha nem felel meg az unió jogszabályainak.

“A Twitter nagyon régóta megbukott a bizalom és a biztonság terén, és beavatkozott a választásokba”

– tweetelte Musk szerdán, reagálva Yoel Roth korábbi vezetőnek a Reuters által közzétett állításaira, miszerint a vállalat átvétele miatt a cég kevésbé lett biztonságos.

“A Twitter 2.0 sokkal hatékonyabb, átláthatóbb és kiegyensúlyozottabb lesz”

– írta Musk.

Breton egy órán belül azt tweetelte, hogy üdvözli Musk “szándékát, hogy a Twitter 2.0-t felkészítse” az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényére (DSA), amely a tervek szerint 2024-ben lép hatályba. Hozzátette, hogy a platformnak többek között “jelentősen meg kell erősítenie a tartalom moderálását és meg kell küzdenie a dezinformációval”. Breton csatolt egy rövid videót a Muskkal folytatott telefonbeszélgetésről, bár hang nélkül.

A Financial Times szerint azonban az uniós biztos valójában betiltással fenyegette meg Muskot, ha a Twitter nem tesz eleget egy követelésekből álló listának. Ez többek között azt tartalmazza, hogy ne alkalmazzon “önkényes” megközelítést a kitiltott felhasználók visszahelyezésénél, “agresszíven” üldözze a dezinformációt, és jövőre egyezzen bele egy “átfogó független ellenőrzésbe”.

Ennek elmulasztása a DSA megsértését jelentené, ami a Twittert hatalmas bírságoknak vagy akár az EU-ban történő betiltásnak is kiteheti – mondta Breton. Az FT forrásai szerint Musk azt válaszolta, hogy a DSA “nagyon ésszerű”, és világszerte alkalmazni kell.

Musk a hírek szerint 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és október 27-én vette át a cég tulajdonjogát, kijelentve, hogy “a madár kiszabadult”. Breton néhány órán belül azt válaszolta, hogy

“Európában a madár a mi szabályaink szerint fog repülni”.

A DSA-t az év elején hagyta jóvá az EU. A nagy közösségi médiaplatformoktól “tartalommoderálást” követel meg, így azok gyorsan cenzúrázhatják a “gyűlöletbeszédet” vagy bármilyen olyan információt, amelyet Brüsszel hamisnak tart. Az EU már élt ezekkel a jogkörökkel, hogy betiltsa az RT hírtelevíziót és számos más orosz médiumot, és a legtöbb amerikai székhelyű platform buzgón eleget is tett ennek a kérésnek.

A Rumble videómegosztó szolgáltatás azonban inkább törölte szolgáltatását Franciaországban, minthogy eleget tegyen Párizsnak, és cenzúrázzon bizonyos orosz csatornákat.

Az amerikai alkotmányban garantált “szólásszabadságot” vezérlő elvnek nyilvánítva Musk visszavonta a Twitter néhány cenzúrázási politikáját, és feloldotta számos “véglegesen felfüggesztett” fiók, köztük Donald Trump volt amerikai elnök tiltását. A Trump visszaállításáról és a törvényt nem sértő fiókok általános amnesztiájának kihirdetéséről szóló döntést a Twitteren szavazásra bocsátotta, és a felhasználók többsége mindkét esetben igennel szavazott.

Orosz Hírek

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: