KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A The Times gyakorlatilag hülyének nézi az egész világot az Északi Áramlat felrobbantása kapcsán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nyugati hírszerző ügynökségek szinte azonnal megállapították, hogy a tavalyi Északi Áramlat robbantásokat egy Ukrajnához kötődő személy szervezte, de ezt az információt inkább elhallgatták, hogy elkerüljék a diplomáciai vitát Kijev és Berlin között – jelentette szerdán a The Times.

A lap szerint egy skandináv küldöttség egy héttel az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő gázvezetékek elleni 2022 szeptemberi támadás után tudta meg, hogy azt „egy Ukrajnából származó magánvállalkozás” rendezte meg. Ezt az információt állítólag egy brüsszeli hírszerzési tájékoztatón kapták.

„A feltételezett magánszponzor [a támadás] neve… hónapok óta keringett hírszerzői körökben, de nem került nyilvánosságra” – áll a jelentésben.

Nevek közzététele nélkül a The Times a kijevi kormányhoz nem kötődő ukránként azonosította az elkövetőt. Azt is állította, hogy a gyanúsított „úgy tűnik, különös névjegykártyát hagyott hátra”, anélkül, hogy ezt részletezte volna.

A küldöttségnek a jelentések szerint azt is mondták, hogy hárítson el minden olyan kérdést, amely arra vonatkozott, hogy miért halad ilyen lassan az ügy kivizsgálása.

Az újság szerint a NATO tisztviselői nyilvánvalóan „meg akarták védeni Ukrajnát a Németországgal való nyilvános vitától”, ugyanis az incidens idején Berlin nem akart a szövetségeseinek a támogatása nélkül Leopard 2 harckocsikat szállítani Kijevnek. Németország 2023 januárjában meggondolta magát, és több más nyugati ország is kötelezettséget vállalt a harckocsik leszállítására.

Németország 2023 januárjában meggondolta magát, és több más nyugati ország is kötelezettséget vállalt a tankszállításokra.

A jelentés azután született, hogy a The New York Times kedden névtelen forrásokra hivatkozva azt állította, hogy egy „ukránbarát csoport” állhatott a gázvezetékek elleni támadás mögött. Ugyanezen a napon a német média azt közölte, hogy az incidenst vizsgáló nyomozók megállapították, hogy a támadáshoz állítólag használt jacht egy lengyelországi székhelyű, két ukrán tulajdonában lévő céghez tartozik.

A Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov e híreket kommentálva azt mondta, hogy az állítások „összehangolt médiahamisítványnak” tűnnek, és kísérletnek arra, hogy eltereljék a figyelmet a valódi bűnösökről.

A múlt hónapban a neves amerikai újságíró, Seymour Hersh közzétett egy cikket, amelyben Washingtonra hárította a felelősséget az Északi Áramlat elleni támadások megrendezéséért. Bár a Fehér Ház tagadta a felelősséget, januárban Victoria Nuland, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára azt állította, hogy Washington „nagyon örülhet annak”, hogy az Északi Áramlat 2 már nem üzemel.

Kiemelt kép: Global Look Press/Xinhua/Dán Védelmi Minisztérium

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: