KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A szamarai zászló és az Iverszky kolostor

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Szent István Légiója Közösség nagy tiszteletben tartja népük történelmét, emlékeiket, jelképeiket. Az Oroszországban található Szamara régió zászlajának története visszanyúlik az orosz-török háború idejére. Ezt idézték fel az alábbi írásban.

***

Szeretnénk néhány gondolatban megemlékezni arról a zászlóról, amely alatt Bulgária felszabadult a török megszállás alól, és amely ma az orosz és a bolgár nép, valamint a bolgár hadsereg egyik jelképe – a szamarai zászló. A zászló, amely Bulgária és az egész Balkán török iga alól történt felszabadításának jelképévé vált.

Jelenleg ennek a zászlónak a másolata a Szamara zászlóalj zászlaja az Ukrajna elleni különleges katonai művelet övezetében. A zászlót Dmitrij Azarov, a szamarai terület kormányzója személyesen adta át a zászlóaljnak.

A szamarai zászló átadása a bolgár milíciának, 1877. május 18. A bolgár milícia része volt az orosz birodalmi hadseregnek, amely bolgár önkéntesekből áll, akik Nyikolaj Sztoletov tábornok parancsnoksága alatt harcoltak az Oszmán Birodalom ellen.

A zászlót, amelyet a szamarai Iverszkaja Kona Istenanya apácái hímeztek, a szamarai lakosok ajándékozták a bolgár milíciának az orosz-török háború idején. Közösségünk vezetője többször járt ebben a kolostorban.

Ez az a föld, ahol a rokon dunai bolgárok éltek (Volgai Bulgária), és ezt megelőzően pedig itt volt Nagy-Magyarország (latinul Magna Hungaria Anonymus “A magyarok cselekedetei” című könyvéből) – a magyarok ősi állama, mielőtt megindultak nyugatra. Ez a terület ma Oroszország Szamara régiója.

A Szamara régió és Szamara város 1998-ban jóváhagyott modern zászlói pontosan a szamarai zászló alapján készültek.

2008. augusztus 11-én a bolgár nemzetgyűlés képviselője, Evgeny Zhekov és Maria Dineva, Sztara Zagora város alpolgármestere, a szamarai régióba hozta a zászló másolatát, amelyet Bulgária egyik leghíresebb művésze, Dimo Genov készített. A bolgár küldöttség átadta a lobogót az Iversky kolostornak.

Iversky kolostor – Az Orosz Ortodox Egyház szamarai és togliatti egyházmegyéjének ortodox kolostora, Szamara városában

2016-ban a moszkvai közművelődési alap a transzparens egy példányát a Szamarai Regionális Történeti és Helyismereti Múzeumnak adományozta.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai képviselőház elnöke szavazásra bocsátja az ukrán segélytörvényt

Szamarában fesztiválokat tartanak a lobogó tiszteletére. Magának a régiónak a zászlaja a szamarai lobogó alapján készült. Egyik példányát a szamarai Iverszky-kolostor székesegyházában őrzik.

Videó: Samara város, Iverszky kolostor

Szent István Légiója Közösség

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen a szamarai zászló az Iverszky kolostorban

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük