A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban, azokon a volt ukrán területeken, amelyek a nemrég tartott népszavazáson az Oroszországhoz csatlakozás mellett szavaztak.

Az orosz Állami Duma Állami Építésügyi és Törvényhozási Bizottságának sajtószolgálata szerint az ukrán hrivnyát december 31-ig fogadják a régiókban. Január elsejétől azonban csak a rubel lesz az elfogadott fizetőeszköz.

“A rubel lesz a pénzegység az új [orosz] régiók területén. Az ukrán hrivnyát 2022. december 31-ig készpénzes és nem készpénzes fizetésekre is elfogadják. Az Orosz Nemzeti Bank felhatalmazást kap arra, hogy megállapítsa a hitel- és nem-hitelező pénzintézetek működésének sajátosságait”

– áll a sajtószolgálat vasárnapi közleményében.

A DNR és az LNR elszakadt Kijevtől, és 2014 óta de facto független területek. Herszon és Zaporozsje az év elején nyilvánította ki függetlenségét Ukrajnától. Mind a négy terület az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott a szeptember 23. és 27. között tartott népszavazásokon.

Az orosz alkotmánybíróság vasárnap úgy döntött, hogy a területek Oroszországhoz csatlakozásáról szóló szerződések teljes mértékben összhangban vannak az alkotmánnyal, és a következő lépés ahhoz, hogy Oroszország részévé váljanak, az, hogy a dokumentumokat az orosz parlament mindkét háza ratifikálja. Az erről szóló szavazások a következő napokban várhatóak.

Orosz Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük