KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Pentagon közvetlenül Oroszországból szerzi be az olajtermékeket – mondják az ukránok

Egy ukrán tengeri közlekedést felügyelőség megjelölt egy németek által üzemeltetett tartályhajót, azt állítva, hogy az valószínűleg orosz benzint szállított a norfolki amerikai haditengerészeti állomásra, nyilvánvalóan megsértve ezzel a washingtoni szankciókat.

Az állítás, amelyről az ukrán média csütörtökön széles körben beszámolt, Andrej Klimenkótól, a Fekete-tengeri Stratégiai Tanulmányok Intézetének, egy nem kormányzati szervezetnek a vezetőjétől és a BlackSeaNews, a tengeri kereskedelemmel foglalkozó ukránbarát hírportál szerkesztőjétől származik. Azt állítják, hogy az Avenca tanker 50 ezer tonna kőolajterméket szállított az oroszországi Novorosszijszk kikötőjéből egyenesen Norfolkba.

A hajót a német Chemikalien Seetransport (CST) cég üzemelteti. A nyilvános hajózási adatok szerint a hajót kőolajtermékek és más vegyianyagok szállítására tervezték, és jelenleg a Norfolktól délre fekvő Elizabeth folyó déli ágán tartózkodik.

A múlt hónapban a Washington Post számolt be arról, hogy Oroszországból továbbra is érkeznek kőolajtermékek a Pentagon ellátási láncába, annak ellenére, hogy Washington és szövetségesei megpróbálták megfékezni az orosz olajprofitot. Példaként egy görög beszállítót említett, amely állítólag orosz eredetű nyersolajat finomított, miután annak eredetét Törökországon keresztül tisztára mosták.

Az orosz energiával szembeni nyugati szankciók célja az volt – megtorlásul az ukrajnai konfliktusban játszott szerepéért -, hogy megfosszák Moszkvát a nyereségtől és gyengítsék a gazdaságát. Az egyik kitalált mechanizmus az árplafon, amelyet a G7-országok a kulcsfontosságú szállítási szolgáltatásokra, például a biztosításokra gyakorolt befolyásuk kihasználásával igyekeztek érvényesíteni. A nyugati tisztviselők és a média elismerte, hogy ez nagyrészt kudarcot vallott.

Mindeközben Vlagyimir Putyin elnök szerint Oroszország függősége az energiakereskedelemtől egyre csökken. A VTB Bank csütörtöki „Russia Calling” fórumán tartott beszédében az orosz elnök elmondta, hogy a gazdasági növekedés fő hajtóereje idén az energiával nem összefüggő ágazatokban rejlik.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: Az amerikai haditengerészet hajói szárazdokkban a virginiai Norfolkban. © Robert Knopes / UCG / Universal Images Group a Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük