KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A NATO nem titkolja az Oroszországtól való védelem terveit

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Úgy tűnik, hogy igaznak bizonyul a WikiLeaks weboldal publikációja arról, hogy Lengyelország és a balti államok számára kidolgozták az Oroszországtól való katonai védelem tervét. Az észak-atlanti tömb valóban kész megvédeni őket úgymond  Moszkva esetleges támadásától. Ezt közvetetten beismerte Robert Pszel, a NATO moszkvai információs irodájának vezetője.

A védelmi tervek ki vannak dolgozva a NATO minden tagja számára. Ilyen tervek voltak, vannak és lesznek, hiszen ez kollektív védelmi szervezet. Nincs semmi új abban, hogy ilyen tervek léteznek.

A legfontosabb itt nem is a terv, hanem az, hogy ezt a NATO novemberi lisszaboni csúcstalálkozóján hagyták jóvá. A csúcstalálkozón elfogadott stratégiai koncepcióban most első ízben szögezték le, hogy a szervezet nem jelent veszélyt Oroszországra, és a stratégiai partnerség új szintjére akar kijutni Moszkvával. Kijelentették, hogy a NATO nem tekinti Oroszországot  saját biztonságára fenyegetésnek,és szándékában áll  komolyan átgondolni a Moszkvával közös rakétavédelem kiépítését. Most Washington sok tekintetben devalválta a lisszaboni csúcstalálkozó eredményei. Ezért nem  kell elfeledni, hogy „a puskaport szárazon kell tartani” –  jelentette kiAlekszej Vlaszov,a posztszovjet térséget tanulmányozó központ vezetője.

– Szerintem korai lenne még arról beszélni, hogy teljes az egyetértés Oroszország és NATO között. Egész sor kérdés megoldatlan. Ezek összefüggenek azzal, hogy különböznek a nézetek a Dél-Kaukázust vagy az afgán rendezésben való együttműködést illetően. A különbségek továbbra is megvannak. Más kérdés, hogy megváltozott a hangnem. Megjelent a lehetőség arra, hogy a kétoldalú párbeszédet konstruktív mederbe tereljék, az együttműködés és ne a konfrontáció irányába. Ebben a vonatkozásban Oroszország és a NATO között valóban pozitívan fejlődnek a kapcsolatok a lisszaboni csúcs után. De még korai lenne arról beszélni, hogy teljes mértékben megtörtént az újraindítás és teljesen új formátumúak lettek a kapcsolatok.

Bárhogy is legyen, a lisszaboni csúcstalálkozó után reális esély jelent meg arra, hogy valóban új fejezet kezdődjön Oroszország és a tömb kapcsolataiban.  A NATO-nak ezt nem kell elszalasztania. Hiba lenne azt gondolni, hogy nincs szükségünk egymásra – jelentette ki Alekszej Vlaszov.

Ez is érdekelheti:  Csak egy alpolgármester fogadta a Kínába érkező német kancellárt (videó)

Ugyanakkor  láthatóan nincs még itt az ideje, hogy azt állíthassuk: Oroszország és a NATO együttműködése a közeli időszakban stratégiai partnerséggé válhat – véli a szakértő. –  Erre lehetőség és óhaj, legalábbis Moszkva részéről, megvan. De amint az utóbbi napok eseményei láttatják, ez még a hosszú távú perspektíva kérdése.

Forrás: Oroszország Hangja

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük