KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

A lengyel kormányfő Kijevet bírálta Bandera dicsőítése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy az első találkozón emlékeztetni fogja ukrán kollégáját, Denisz Smihalt arra, hogy megengedhetetlen Sztepan Bandera dicsőítése.

Korábban a Verhovna Rada (ukrán parlament) a Twitteren emlékezett meg a náci kollaboráns születésnapjáról. A lengyel miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy Varsó hogyan reagál erre a történtekre, hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja az ilyen akciókat.

“Rendkívül kritikusan állunk Bandera bármilyen dicsőítéséhez vagy akár csak megemlítéséhez, nagyon-nagyon negatívak vagyunk. <…> Denisz Smihal miniszterelnökkel folytatott első beszélgetésemben ezt nagyon-nagyon világosan el fogom mondani” – mondta Morawiecki.

Szerinte a Verhovna Rada “egy olyan személyiség emlékét őrzi, aki a bűnöző idők ideológusa volt”.

Sztepan Bandera volt az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője és egyik fő alapítója annak harcoló szárnyának, az Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA). Az UPA 1942 októberében alakult meg, és bár célja az ukrán függetlenségért folytatott küzdelem volt, a szovjet erők ellen harcolt, és együttműködött a nácikkal. Az OUN-UPA számos bűncselekményt követett el, köztük az 1943-as volinyi mészárlást a lengyel lakosság ellen. A nacionalistákkal való együttműködést megtagadó ukránok ezreit is brutálisan meggyilkolták.

Orosz Hírek

Ez is érdekelheti:  Sokkoló és megdöbbentő a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylet

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük