Figyelem! - Fontos nemzeti kezdeményezés az ENSZ illetékes fórumaihoz kárpátaljai honfitársaink védelmében

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel kormányfő Kijevet bírálta Bandera dicsőítése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy az első találkozón emlékeztetni fogja ukrán kollégáját, Denisz Smihalt arra, hogy megengedhetetlen Sztepan Bandera dicsőítése.

Korábban a Verhovna Rada (ukrán parlament) a Twitteren emlékezett meg a náci kollaboráns születésnapjáról. A lengyel miniszterelnök arra a kérdésre válaszolva, hogy Varsó hogyan reagál erre a történtekre, hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja az ilyen akciókat.

“Rendkívül kritikusan állunk Bandera bármilyen dicsőítéséhez vagy akár csak megemlítéséhez, nagyon-nagyon negatívak vagyunk. <…> Denisz Smihal miniszterelnökkel folytatott első beszélgetésemben ezt nagyon-nagyon világosan el fogom mondani” – mondta Morawiecki.

Szerinte a Verhovna Rada “egy olyan személyiség emlékét őrzi, aki a bűnöző idők ideológusa volt”.

Sztepan Bandera volt az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője és egyik fő alapítója annak harcoló szárnyának, az Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA). Az UPA 1942 októberében alakult meg, és bár célja az ukrán függetlenségért folytatott küzdelem volt, a szovjet erők ellen harcolt, és együttműködött a nácikkal. Az OUN-UPA számos bűncselekményt követett el, köztük az 1943-as volinyi mészárlást a lengyel lakosság ellen. A nacionalistákkal való együttműködést megtagadó ukránok ezreit is brutálisan meggyilkolták.

Orosz Hírek

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: