KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A francia nemzetgyűlés terrorista szervezetnek minősítette a Wagner orosz félkatonai csoportot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia nemzetgyűlés kedden terrorszervezetnek minősítette a Wagner nevű orosz félkatonai csoportot. A parlamentben jelen lévő összes képviselő, összesen 331-en szavaztak a határozat mellett, amely azonban nem kötelező érvényű a kormányra nézve.

Az állásfoglalás felszólítja az Európai Uniót, hogy vegye fel a Wagner-csoportot a terrorista csoportok uniós listájára. Benjamin Haddad, Emmanuel Macron Reneszánsz Pártjának (korábban La République En Marche!) parlamenti képviselője, az állásfoglalás-tervezet egyik szerzője a Politico hírportálnak nyilatkozott:

„Ez az állásfoglalás és annak európai hatálya a [Wagner-csoport] elleni jogi eszközök megerősítését célozza. Az uniós listára való felvétel minden olyan szereplőt, bankot érintene, amely lehetővé teszi a tevékenységüket”.

Bár az állásfoglalás nem kötelező erejű, „politikai és szimbolikus üzenetnek” számít – tette hozzá Haddad.

„Nemcsak a zsoldosokról van szó, hanem arról a szándékról is, hogy politikai okokból … az intézmények destabilizálása érdekében civileket mészároljanak le”.

Az orosz zsoldoscsoportot az Európai Unió már többször szankcionálta. Az EU 2022 áprilisában a Wagner vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint az ukrajnai konfliktussal összefüggésben a szankcionált személyek listájára tette, idén áprilisban pedig a Wagner egy másik, szankcionált szervezetek listájára került fel, mivel „aktívan részt vett Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújában”.

A Wagner uniós szintű terrorista szervezetnek történő minősítése azt is jelentené, hogy „bárki, aki kapcsolatban áll a Wagnerrel, terrorizmussal vádolható” – mondta Haddad.

Az Európai Tanács szerint 13 személy és 21 csoport szerepel a listán. A listára a tagállamok javaslatai alapján kerülhetnek fel személyek vagy szervezetek, de az adott ország „illetékes hatóságának határozata” alapján.

Franciaországra nyomás nehezedik a Wagner-csoport afrikai tevékenysége miatt, ahol Párizs befolyása egyre csökken. Januárban Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter azt mondta, hogy a Wagner-csoport „Franciaországot fő ellenséggé tette Afrikában, és a francia érdekek ellen dolgozik”.

Ez is érdekelheti:  Elérkezett az ukrajnai háború fordulópontja

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: wagner harcosok / Twitter

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük