KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Blikk kénytelen volt elismerni azt, amit korábban tagadott – valós Kónya Endre levele

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mint arról korábban már beszámoltunk, kézivezérelt módon leparancsolták „valakik” a Vadhajtások portálról azt az ott először megjelent levelet, amelyet Kónya Endre, a bicskei gyermekotthon Novák Katalin köztársasági elnök által kegyelemben részesített egykori igazgatóhelyettese írt.

Nem sokkal később több sajtóorgánum is azt a hírt terjesztette, hogy a Kónya Endre által írt levél hamisítvány, vagyis „fake news”. Ezt a hírt maga a Blikk indította el, miután a Kónya Endre feleségével történt rövid telefonbeszélgetés után azt írták, az asszony úgy nyilatkozott, semmi közük a levélhez. Majd helyesbíteni voltak kénytelenek, de akkor már szétszaladt a Kónya Endre levelét hamisnak beállító hír a sajtóban.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Hazudozás, terelés, ködösítés… avagy, mi van a kegyelmi ügy mögött?

Most itt az újabb fordulat. A Blikk megpróbálja kiköszörülni a csorbát, ugyanis megjelentetett egy „exkluzív” interjút magával az érintettel, Kónya Endrével. Bár a szerkesztőség exkluzív interjúként aposztrofálja az újabb anyagot, azonban az műfaját tekintve semmiképpen sem nevezhető annak. Ráadásul az interjú felvezetésében fontosnak tartotta kiemelni a cikk írója, hogy a szerkesztőségük nem azonosul a Kónya Endre által elmondottakkal, amit úgy is értékelhetünk, hogy előremenekült a szerkesztőség, vagyis elképzelhetőnek tartjuk, hogy nem akartak úgy járni, mint a Vadhajtások.

Nagyon érdekes és egyben jellemző is egyes szerkesztőségekre, hogy amikor helyreigazítást kénytelenek közölni, azt igyekeznek úgy megtenni, vagy olyan környezetbe helyezni, hogy maga a helyreigazítást szolgáló anyag ne kerüljön túlzottan reflektorfénybe. Így tett a Blikk is, hiszen a Kónya Endrével készült beszélgetés után már a lehetséges köztársasági elnökök személyének kérdésével foglalkozik a portál ugyanabban a cikkben, szép, nagy, figyelemvonzó fotókkal és címekkel, amivel már nem a meghurcolt pedagógus mondanivalójára fókuszálnak .

Mi azonban kifejezetten Kónya Endrének a Blikk számára adott második levelére helyezzük a hangsúlyt, amelyet ekképpen jelentetett meg a portál:

***

Kónya Endre határozottan állítja, ő ártatlan, nem követett el semmilyen jogsértést, ráadásul – bár 1991-től dolgozott a kisváros nevelőintézetében – nem tudott arról, hogy a gyermekotthont vezető V. János szexuálisan bántalmazhatott, zaklatott gyerekeket.

„Ártatlan vagyok, egy meghurcolás áldozata”,- mondta a hatósági eljárásban bűnsegédként elkövetett kényszerítés kísérlete és vesztegetés kísérlete miatt elítélt pedagógus.- Magam is mélységesen elítélem a pedofíliát, sajnálom ami történt, tanárként és tisztességes emberként is együttérzek az áldozatokkal. A tizenkét oldalas, közösségi oldalra is feltett nyilatkozatomban minden üggyel kapcsolatos részletet leírtam és abban is megerősítem ezt. A nyilatkozatom megjelenése után sokan együttérzésüket fejezték ki felém, miután megismerték a tényeket, az érem másik oldalát.

Azt is leírtam a nyilatkozatomban, hogy a volt igazgató mellett egy másik nevelő is követett el gyalázatos pedofil szexuális bűncselekményt gyerekek ellen. Őt személyesen én buktattam le és távolíttattam el az otthonból, be is ismerte szörnyű tettét, el is ítélték emiatt a volt igazgatóval együtt, de az igazgató csak 8 év letöltendő fegyházat kapott, az általam lebuktatott pedofil nevelő pedig csak másfél év felfüggesztett börtönt kapott. Ennek kétszeresét kaptam (3 év 4 hónap börtönt) letöltendő büntetésként, noha nem követettem el pedofil bűncselekményt. Ráadásul másfél év börtönt leültem és a kegyelmi döntés is rajtam hagyott még közel 2 év börtönt 5 évre felfüggesztve. A kegyelemre az is okot adott, hogy a gyermekotthonból való önkéntes távozásom után az egyik oktatási intézményben, ahol már vád alatt álló testnevelő tanárként dolgoztam ott is felléptem a szexuális zaklatás ellen: a tornaterem fiú öltözőjében egy nagyobb gyerek próbált szexuálisan zaklatni néhány nálánál fiatalabb és fizikailag gyengébb gyerekeket. Ügyeletes tanárként teljesítettem kötelességemet, a fiúöltöző ellenőrzése során tetten értem az elkövetőt, amiből rendőrségi ügy lett. A szülők hálájukat fejezték ki, hogy nem kellett gyermekeiknek elszenvedniük egész életükre kiható sérelmet.

A volt igazgatóhelyettes szerint a jogerős bírói ítélet azt mondja ki, nem az igazgató pedofil cselekményeiről, hanem az ellene indult eljárásról volt csak tudomása. Emiatt ő már nem tehetett semmit, hiszen akkor már a hatóságok kezében volt az ügy.

Bár az egész eljárás tisztességtelen volt, még a bíróság előtt sem merült fel, hogy bármilyen hamis vallomást én írtam volna a gyerekek helyett, vagy hogy erőszakkal, zsarolással akartam ilyennek aláírására kényszeríteni bárkit is. – folytatta a kegyelmi döntésben részesült férfi. Az ítéleti tényállás sem mondta ki azt, hogy az igazgató jelenlétében bármit is alá akartam volna íratni egyetlen gyerekkel is.

A kegyelmi döntés kapcsán senki nem tett semmi törvénytelent, nem kért senki semmit ezért a döntésért, nincs semmilyen rejtélyes háttéralku, nincsenek olyan háttérkapcsolataim, amelyeket most sokan emlegetnek. A feleségem benyújtott egy kérelmet, amelyben számos méltánylandó személyi körülményt felhozott mellettem és arról is szólt, milyen kétséges bizonyítékok és kétséges eljárás alapján ítéltek el jogerősen. Nem mellesleg a kegyelmi iratok között rendelkezésre állt a kedvező büntetés-végrehajtási vélemény és környezettanulmány, amelyek kegyelemre érdemesnek találtak, megállapítva többek között azt, hogy a visszaesés nem valószínű, sikeres a reintegrációm és a társadalomba való visszailleszkedés érdekében mindent elkövetek.

Kónya Endre zárásként kijelentette, nagyon sajnálja, hogy a személyét érintő kegyelmi döntés miatt a köztársasági elnök asszonynak és a volt igazságügyi miniszter asszonynak is le kellett mondania az inkvizíciós és igaztalan médiahisztéria hatására. Az őt ismét besározó médiakampány hatására elgondolkodott azon, hogy visszaköltözik Erdélybe, ahol felmenői is hozzá hasonló, köztiszteletben álló pedagógusok voltak és ahol idős édesanyja él.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Novák Katalin köztársasági elnök / Fotó: Facebook

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük