KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A „bahmuti húsdaráló” – avagy hogyan szorultak ki az ukránok az artyomovszki „erődből”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Artyomovszkért (az ukránok Bakhmutnak nevezik) folytatott csata 2022 augusztusában kezdődött, és fokozatosan az Oroszország és Ukrajna közötti harcok epicentrumává vált. Míg a front más részei viszonylag stabilak maradtak, mindkét fél aktívan vezényelt erőket ebbe a kisvárosba. Kijev számára, amely 2022 májusában Azovstalnál vereséget szenvedett, ami hozzájárult imázsának aláásásához, Artyomovszk lett az új Mariupol. Az ukrán propaganda „Bakhmut-erődnek” nevezte el és megpróbálta az ott harcolók hősiességét hangsúlyozni.

Annak ellenére, hogy a városnak nincs stratégiai jelentősége a nyugati előrenyomulás szempontjából, az orosz csapatok elfogadták az ukrán propaganda kihívását. Mit nyert tehát Moszkva a kilenc hónapig tartó „bakhmut-i húsdarálóval”?

Egy vidéki városból katonai erődítmény lett

A XIX. században Artyomovszk az Orosz Birodalom tartományi városa és a fejlődő Donbassz régió közigazgatási központja volt. Ahogy azonban más városok növekedtek, Artyomovszk szerepe egyre kisebb lett. Az orosz offenzíva 2022. februári kezdetére a város lakossága mintegy 70 000 fő volt. Több ipari létesítménynek adott otthont, köztük egy pezsgőgyárnak, ahol 2023 elején harcok folytak. Az ukrán hatóságok szerint ekkorra a város 60%-a már elpusztult.

A város jelentősége óriási mértékben megnőtt az orosz katonai művelet 2022. februári kezdete után. Kezdetben, amikor az orosz csapatok áttörték az első erődítési vonalat Popasznaja, Zolotoje és a Lisicsanszk-Szeverodonyeck agglomeráció területén, Artyomovszk fontos közlekedési csomópont volt. Ez tartotta az ukrán frontvonalat összeköttetésben az ország többi részével.

Miután az oroszoknak sikerült áttörniük ezt a védelmi vonalat, és teljesen eltávolították a kijevi erőket a Luganszki Népköztársaság (LPR) területéről, Artyomovszk közlekedési csomópontból, Ukrajna második védelmi vonalává vált a Bakhmutka folyó körül. Ez a sáv a 2014 óta a Donyecki Népköztársaság (DPR) által ellenőrzött Gorlovkával szembeni ukrán állásoktól délen egészen az északi Szeverskig húzódott, és egyenesen a Szeverszkij Donyecbe, a Donbassz fő folyójába torkollott.

Artyomovszk nem volt bevehető e védelmi vonal áttörése nélkül. 2022 júliusa óta a PMC Wagner harcosai éppen erre összpontosítottak, hogy előkészítsék a terepet a város sikeres bekerítéséhez.

Artyomovszk bekerítése

Az Artyomovszk bekerítéséhez kedvező feltételek tavaly májusban kezdtek kialakulni, a popasznajai orosz győzelem után. A hónap végére elfoglalták Szvetlodarszkot – az uglegorszki hőerőmű szatellitvárosát, amelyet az ukrán erők védelmi csomóponttá alakítottak. A város elfoglalása két hónapig tartott, és az erőmű sem szenvedett nagyobb károkat.

A harcok Gorlovkától északra is folytatódtak. A fő cél, az Artyomovszk felé való előrenyomulás mellett fontos volt, hogy az ukrán csapatokat távolabb vonják a várostól, hogy ezzel szavatolják a lakosok biztonságát. Az offenzíva kezdete óta 101 ember halt meg Gorlovkában, és további 360 megsebesült. A Szemigorje, Kodema, két Zajcevo nevű falu, Majorszk, Kurdjumovka és Ozarjanovka településekért folytatott harcok során, amelyek 2022 nyarán és őszén végig folytak, ezt a feladatot részben sikerült teljesíteni. Gorlovka biztonságát észak és északkelet felől biztosították, míg a fenyegetettség csak nyugat és északnyugat felől maradt meg.

Az ukrán erődítéseket úgy tervezték, hogy megakadályozzák az orosz offenzívát Gorlovka irányából és délről. Egy keletről indított újabb offenzíva miatt azonban ezeknek az erődítéseknek a taktikai értéke csökkent, és a front más szakaszaihoz képest gyorsan megrohamozták őket.

Decemberre az orosz csapatok elérték Artyomovszk déli peremét és lezárták azt. Míg októberben még az orosz hadsereg jelenléte a város déli peremén az Opytnojéért harcoló előretolt egységekre korlátozódott, addig decemberre már teljesen befejeződött az „előkészítő munka” a város előtti területeken.

Ekkorra az ellenség már teljes mértékben részt vett az Artyomovszkért folytatott csatában, amelyet a média az ukrán hadsereg jelképévé tett, hasonlóan a Mariupolért és Azovstalért folytatott csatákhoz. Az ukránok legendákat gyártottak a „Bakhmut-erődről”, és nem voltak hajlandóak feladni azt. Sőt, folyamatosan erősítést küldtek a városba. Ennek megfelelően az oroszok következő célpontjai Kleshcheyevka – egy fontos erődített terület Artyomovskától délnyugatra – és Opytnoje voltak, amely a város déli kerületeit foglalta magába.

Ezeket a taktikai célokat csak január végére sikerült elérni. Addigra az ukrán erők számára a helyzet sokkal rosszabbá vált. Az oroszok előrenyomulása délen veszélyeztette a Konstantinovka és Artyomovszk közötti utat, északon pedig Szoledar eleste azt jelentette, hogy a várost hamarosan bekerítik. A januári események alakulása szerint az ukrán hadsereg még biztonságosan el tudott menekülni a városból, hat hónapnyi védelem eredményeként. Az USA állítólag hasonló stratégiát javasolt, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jelek szerint inkább a végsőkig való harcot választotta.

Ez is érdekelheti:  Irán megfenyegette az Egyesült Államokat

A csaták a városban

Az ukránok egész februárban megpróbálták megfékezni az orosz offenzívát a Konsztantyinovka-Artyomovszk úton, megakadályozva, hogy a Wagner-csoport eljusson Csaszov Jarig, és elfoglalják a fő erődítményt Krasznojevszk faluban. Ukrajna tartalékosokat vezényelt a térségbe, ami lehetővé tette ezen állások megtartását, és arra kényszerítette az oroszokat, hogy észak felől támadjanak.

Mivel nem sikerült elfoglalniuk Krasznojét, az oroszok Artyomovszk nyugati külterületére, egy szovjet repülőgép-emlékművéről ismert egykori tüzérségi egység területére vonultak – ez egyébként ukrán újságírók, önkéntesek és katonák kedvelt fotós helyszíne. Az emlékmű a harcok során megsemmisült. Egyes pletykák szerint az ukránok robbantották fel, hogy megakadályozzák, hogy az orosz katonák győzelmi fotókat készítsenek a helyszínen.

Márciusban, mivel a frontnak ezen a szakaszán több ukrán tartalékosra volt szükség, a korábban Kupjanszk mellett állomásozó 92. gépesített dandár egységeit vonták be. Ekkorra azonban a Wagner-csoport már mélyebben előrenyomult Artyomovszk délnyugati peremvidékére. Elfoglalta a Kvadraty negyedet, és továbbhaladt a Csajkovszkij utca felé, elzárva a városnak ezt a részét. Ezzel egy időben az orosz csapatok a város déli részén haladtak előre, és március 29-én ellenőrzésük alá vonták Budenovka és Szobacsevka körzeteket.

Áprilisban az ukránok folytatták az orosz támadások visszaverését a Krasznojevszkij falu-Csajkovszkij utca vonalán. Az oroszok csak április 28-án tudták átvenni az ellenőrzést az ipari főiskola-komplexum felett, és elérték a Csajkovszkij és a Jubilejnaja utcák kereszteződését. Artyomovszk védelme ekkor gyakorlatilag két részre szakadt. Az ukrán erők elkezdték felrobbantani a repülőgép-emlékmű területének közelében lévő magas épületeket, attól tartva, hogy az oroszok megfigyelőállásokként használják majd azokat az ukrán csapatok által utánpótlásra és evakuálásra használt falusi utak ellenőrzésére.

2022 decemberében Kleshcheyevka és Opytnoje elfoglalása mellett az orosz csapatok arra összpontosítottak, hogy kelet felé, a város ipari része felé nyomuljanak. A Wagner-csoport korábban csak a város külterületét ellenőrizte, de decemberben szinte teljes mértékben ellenőrzése alá vonta az ipari területet, valamint az északra fekvő erdős részt. Ez lehetővé tette az előrenyomulást Artyomovszk Mjaszokombinát és Zabakhmutka városrészekig, és segített Szoledar januári elfoglalásában is.

A szoledari győzelem lehetővé tette Oroszország számára, hogy megduplázza az Artyomovszkra gyakorolt nyomást. Annak érdekében, hogy megakadályozzák az oroszok áttörését a fronton, az ukránok további tartalékokat vontak be. Ez azonban csak részben segített. Az oroszok több helyen átkeltek a Bakhmutkán, és Krasznopol, Szacco, Vanzetti, valamint Nyikolajevka elfoglalásával biztosították a Szeverszk elleni szárnyukat. Ezután Szlavjanszk ellen Zseleznyánszkoje falu közelében gátat emeltek.

Ezek után az oroszok délnyugatra fordultak, és elfoglalták az utolsó nagyobb erődítményeket Krasznaja Goránál és Paraskovjevkánál. A szovjet időkben a paraszkovjevkai sóbánya helyén nagy katonai raktárak álltak. Az ukránok ezt az infrastruktúrát felhasználhatták egy védelmi vonal kialakítására, ez azonban nem tette lehetővé számukra a front stabilizálását.

Az ukrán hadsereg visszavonulása

Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy az artyomovszki bekerítés déli szárnya Krasznojevszk ukrán védelmébe futott bele. Ekkor a Wagner-csoportnál lőszerhiány lépett fel, ami korlátozta a tüzérségi tevékenységet. Amint a probléma megoldódott, a harcosok továbbindultak Berkhovka felé, az Artyomovszkból kivezető egyik utolsó útvonalra.

Berkhovka február 24-i elfoglalása és a Berkhovszkij víztározóhoz történt előrenyomulás arra kényszerítette az ukránokat, hogy visszavonuljanak Sztupkiból, Artyomovszk északi körzetéből, és megnyitotta az utat délnyugatra, Artyomovszkoje (Hromove) faluba, az utolsó viszonylag biztonságos útvonal felé a városból.

A Berkhovka felszabadítását követő napon az ukránok visszavonultak Jagodnojéből. Ezután felrobbantották a Szevernyij Sztavka gátját, ami korlátozta az Artyomovszk északnyugati külvárosából indított ellentámadás lehetőségét. A február rosszul végződött az ukrán erők számára – az oroszok viszonylag stabil tűzkontrollt alakítottak ki a városból kivezető még használható mindkét út felett, míg a melegedő időjárás megnehezítette az ukránok esélyeit, hogy a mezőkön keresztül elmenekülhessenek.

Eközben az oroszok kelet és dél felől tovább nyomultak egyre mélyebbre Artyomovszkba. A városi harcok mindkét oldalon jelentős erőket kötöttek le, de az oroszok tüzérségi fölénye és támadási taktikája lehetővé tette számukra a térnyerést. E harcok során a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin többször is hangsúlyozta, hogy a fő feladat az ellenséges haderő lekötése és megsemmisítése.

Március 2-án egy „Madyar” katonai hívójelű ukrán UAV-egység parancsnoka felvett egy videót, amelyben kedvezőtlenül értékelte az artyomovszki helyzetet, és azt mondta, hogy az ukránoknak ki kellene onnan vonulniuk. Azzal vádolta meg az ukrán fiatalokat, hogy nem hajlandóak harcolni. Madyar egyik beosztottja azzal fenyegetőzött, hogy a háború után megveri mindazokat, akik kibújnak a sorozás alól. Majd március 3-án „Madyar” és harcosai elmenekültek Artyomovszkból.

Ez is érdekelheti:  A Biden fiához köthető ukrán cég is részt vett a terrorizmus finanszírozásában

Ugyanezen a napon Prigozsin videoüzenetet küldött Zelenszkijnek, amelyben közölte, hogy az ukrán helyőrségnek egyetlen menekülési útvonala maradt. Megmutatott három ukrán foglyot is, akik között nem voltak hivatásos katonák – csak egy idős férfi és két fiatal.

Március 8-ra a város teljes keleti részét az orosz csapatok uralták, az ukránokat pedig a Bakhmutka folyó nyugati partjára szorították. Ahogy a Wagner-csoport előrenyomult, a nyugati médiában gyorsan változott a narratíva – míg korábban Artyomovszk stratégiai fontosságú pontnak nevezték, március 6-án a Pentagon vezetője bejelentette, hogy a városnak inkább szimbolikus, mint stratégiai értéke van.

Tavaszi csaták

Ennek ellenére az ukrán hadsereg nem volt hajlandó lazítani a szorításán, és további tartalékosokat telepített a városba – köztük a neonáci és ukrán nacionalista ideológiájáról ismert 67. gépesített dandárt, amely a szélsőséges Jobboldali Szektor egységeiből alakult. Prigozsin szerint ezeknek az egységeknek kellett volna bekeríteniük és megtámadniuk az orosz szárnyakat.

Az ukrán tartalékosok jelentős veszteségeket szenvedtek a Wagner harcosokkal való összecsapások során. Néhány tisztjüket, köztük az ismert neonáci Dmitrij „Davinci” Kotzjubajlot, a 67. brigád egyik zászlóaljának parancsnokát az orosz tüzérség megsemmisítette.

Kijevnek mindazonáltal még mindig volt elég erőforrása ahhoz, hogy stabilizálja a Bogdanovka-Artyomovszkoje szakaszt, amely falusi utakon keresztül összekötötte az Artyomovszkban állomásozó egységeket az ukrán csapatok többi részével. Ez arra kényszerítette az orosz csapatokat, hogy a nyomást észak felé, a Szlavjanszk felé vezető útvonalra helyezzék át. Dubovo-Vaszilevka és Zaliznyánszkoje március 9-én, illetve március 15-én felszabadult. Az előrenyomulás során több magaslatot is elfoglaltak, ami jelentősen biztosította az északi szárnyat a Szlavjanszk irányából induló offenzívával szemben.

Észak felől folytatódtak a város ostromára tett kísérletek, és az oroszok az Artyomovszki Fémfeldolgozó Üzem (AZOM) területét akarták ellenőrzésük alá vonni. Az üzemet március 10-én megrohamozták, március 14-én pedig elfoglalták a Vosztokmasz üzemet, ahol Zelenszkij 2022 decemberében kitüntetéseket adott át ukrán katonáknak. Az AZOM-ot április 4-én szabadították fel teljesen.

Ekkorra a PMC Wagner nagyszabású offenzívát indított a város központi részén, kihasználva az északi és déli állásokat. A romos városigazgatási épület április 2-ára az orosz csapatok ellenőrzése alá került. Az oroszok felhagytak a város teljes bekerítésére irányuló kísérletekkel, és az ellenség nyugatra szorítására összpontosítottak.

A rohamdandár csapatainak sikerei ellenére állandóan fennállt a veszélye az ukrán hadsereg „deblokkoló” csapásának. E veszély kiküszöbölésére a reguláris orosz fegyveres erők további egységeit vezényelték a térségbe. Április nagy részében az oroszok megpróbálták elérni Ukrajna utolsó megerősített területét – a város nyugati részén lévő, magas épületekből álló kerületet, valamint a Cserema és Novij kerületeket.

A rohamcsapatok kénytelenek voltak támadást indítani keletről, a város közigazgatási kerületeiből és északról, áttörve az ukrán védelmet a Posyolok lakónegyedben és a Rózsák sikátoránál. A Bakhmut-2 vasútállomás közelében a vasútvonal szolgált védelmi vonalként.

Április 22-én az ukránok komoly ellenállása és számos ellentámadás ellenére a létfontosságú területeket az oroszok elfoglalták. Ezzel kelet felől szabaddá vált az út a sokemeletes városrészek felé. Északon az oroszok elérték a Krajnaja utcát, amelytől délre egy nagy szovjet katonai bázis található.

Ezzel egyidejűleg a harcok fokozódtak a Csaszov Jar és Artyomovszk közötti út közelében. Ezt az utat az orosz csapatok rendszeresen támadták, de közvetlen ellenőrzésük nem volt felette. Itt egy ukrán erődített terület haladt át, amely fedezte az utat dél felé, és korlátozta az Artyomovszkból fennmaradó menekülési útvonalak feletti vizuális ellenőrzést.

A több mint 2,5 négyzetkilométeres erődített terület elfoglalása volt az Artyomovszkért vívott hosszú csata utolsó fejezete. Május elején Prigozsin bejelentette, hogy csapatainak támadási potenciálja a lőszer- illetve a friss erők hiánya miatt majdnem kimerült. Prigozsin figyelmeztetett a közelgő ukrán ellentámadásra, és még egyszer hangsúlyozta, hogy embereinek lőszerre van szüksége, és hogy a várostól északra és délre lévő állásokat orosz csapatoknak kell fedezniük. Ekkorra a Wagner-csapatok előrenyomulása átlagosan napi 150-200 métert tett ki, és az egyetlen dolog, ami valószínűleg megmenthette volna az ukrán helyőrséget, az az ostrom kívülről történő megtörésének kísérlete volt.

Ez is érdekelheti:  Irán óva inti a külföldi nemzeteket attól, hogy segítsenek Izraelnek

Egy utolsó lökés

Május 10-én az ukrán erők támadást indítottak Csaszov Jarból két irányba – délre Kleshchejevka felé és északra a Berkhovskoje víztározó irányába. Ekkorra az orosz fegyveres erők 9. motorizált lövészezrede, 4., 72. és 200. dandárja, valamint az Artyomovszk környéki szárnyak megerősítésére küldött 106. légideszant hadosztály már védekező állásokat foglalt el ezeken a területeken.

Abban az időben az Artyomovszktól északnyugatra és délnyugatra lévő orosz előretolt állásokat, beleértve a Szeverszkij Donyec-Donbassz-csatorna nyugati partján lévő állásokat is, sebezhetőnek tekintették. Krasznojevszkij ukrán védelme megakadályozta, hogy az orosz csapatok befejezzék a bekerítést, így a két orosz előretolt állás az ukrán offenzíva célpontjává vált.

A hatékony védelem érdekében az orosz csapatok előretolt állásaikat előretolt védelmi vonallá alakították át. Az ukrán ellentámadás megindulása után visszavonulva az oroszok tüzérségi csapással fogadták az érkező ellenséget, összecsapásokra kényszerítve őket. Ennek a stratégiának számos gyenge pontja volt: Leginkább az, hogy a város bekerítése szempontjából a kritikus fontosságú magaslati állásokat Artyomovszk nyugati részén feladták.

Az ukrán helyőrség már éppen fellélegezhetett és átcsoportosíthatott, de ekkor indították meg a Wagner-egységek a végső offenzívát a várostól nyugatra lévő három megmaradt erődített terület, a Gnezdo, Konstruktor és Domino ellen. Heves harcok után mindhárom terület fölött sikerült megszerezniük az ellenőrzést, és Domino május 18-án esett el utolsóként. Ettől kezdve az ukránok csak a Krasznojébe vezető út mentén lévő Szamolet erődítmény alacsony lakóövezetét és néhány magas épületet tartottak ellenőrzésük alatt. Az oroszok gyakorlatilag megnyerték a versenyt az idővel, és ellenőrzésük alá vonták Artyomovszkot, mielőtt az ukránok áttörhették volna az orosz szárnyakat.

Május 20-án az ukrán erők elvesztették a városban megmaradt megerősített állásaikat. A Wagner katonák kiűzték őket a Szamolet erődítményből, ünnepelve a győzelmet és kihirdetve a „bakhmut-i húsdaráló” végét.

Mindenesetre az Artyomovszkért folytatott több mint kilenc hónapig tartó csata végérvényesen megváltoztatta a konfliktus megítélését, és arra kényszerítette mind Ukrajnát, mind Oroszországot, hogy feladja a gyors ütemű hadjáratra vagy mély áttörésre vonatkozó elképzeléseket.

Az ebben a cikkben tárgyalt ütközetek alig 30 kilométer mélyen a frontvonalakban zajlottak. A nyári hőség, az őszi sár és a téli fagy körülményei nagyban hasonlítottak az első világháborúra. Prigozsin becslései szerint a Donyecki Népköztársaság teljes területének felszabadítása még másfél-két évet vesz igénybe.

Az orosz hadseregnek most már csak az a dolga, hogy tovább nyomuljon nyugat felé. Útközben elérik Szlavjanszk városát, ahol a 2014-es orosz felkelés kezdődött, valamint Ukrajna harmadik védelmi vonalát, amely Krivoj Torez mentén található. Az északi szárnyon, a Szeverszkben lévő ukrán állásokkal is foglalkozni kell majd.

Másfelől több katonai szakértő felvetette, hogy a Wagner-egységeket most más kulcsfontosságú területekre irányítják át – vagy Ugledar városának megrohamozására, vagy az ukrán hadsereg esetleges ellentámadásának visszaverésére. Prigozsin 25 napos szünetet rendelt el, hogy csapatai az Artyomovszkért vívott hosszú csata után regenerálódjanak és visszanyerjék harcképességüket.

Az Artyomovszk május 20-i teljes elfoglalását bejelentő videóban Prigozsin azt mondta, hogy május 25-e után a Wagner-egységek hátrébb vonulnak, hogy pihenjenek és rendezzék a soraikat.

Artyomovszktól nyugatra azonban még mindig jelentős ukrán erők maradnak, amelyek a májusi ellentámadás során számos állást foglaltak el. Megvetették a lábukat Csaszov Jarban, és tartják a Krasznoj és Minkovka közötti vonalat, így megakadályozva, hogy az orosz erők stabilizálják a frontot a Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna mentén. Most, hogy az orosz zászló Artyomovszk felett lobog, és az orosz katonák teljes mértékben ellenőrzik a harcteret, a prioritás az, hogy az ellentámadásra összegyűjtött ukrán haderőben a lehető legnagyobb károkat okozzák, és kiszorítsák őket a csatorna nyugati partjára.

Angol nyelven írta: Vlagyiszlav Ugolny, donyecki születésű, orosz újságíró

Eredeti cím: Inside the ‘Bakhmut meat grinder’: How Russia forced Ukrainians to retreat from Artyomovsk, their supposed ‘fortress’ in Donbass

Megjelent: 2023. május 21. / Russia Today 

Fordította: a Nemzeti InternetFigyelő (NIF) közössége

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Wagner katona Artyomovszkban © Szputnyik / Jevgenyij Bijatov

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük