KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ezek alapján bélyegezte hamisnak Seymour Hersh állításait a Facebook – Michael Shellenberg másként látja

Kemény kritika érte a Fcebook-ot, miután az úgy döntött, hogy „hamisnak” bélyegzi Seymour Hersh amerikai oknyomozó újságíró jelentéseit.

Hersh az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálásában való amerikai részvételről és az amerikai segélyek állítólagos kijevi lenyúlásáról tett megállapításokat, bár a közösségi médiaóriás szerint a Norvégiával és Ukrajnával kapcsolatban álló csatornák „tényellenőrzése” az, ami indokolta a címke használatát.

Hersh februárban azt állította, hogy az Oroszországból Németországba irányuló gázszállításra létesített Északi Áramlat-vezetékek tavalyi szabotázsát Joe Biden amerikai elnök rendelte el, és egy közös amerikai-norvég csapat hajtotta végre. Mindkét nemzet tagadta a felelősséget.

Hershnek a csővezeték szabotázsáról szóló cikkét, amelyet a Substack nevű platformon tett közzé, a Facebook most „hamis információként” jelöli – jegyezte meg csütörtökön Michael Shellenberger újságíró. A Facebook harmadik, általa független tényellenőrzőnek tekintett felek segítségével dönt arról, hogy figyelmezteti-e a felhasználókat a platformon közzétett linkek tartalmára.

Bár Hersh állításait vitatják, a Facebook „úgy döntött, hogy cenzúrázza” a veterán újságírót – érvelt Shellenberger.

A tényellenőrző ebben az esetben az NRK norvég közszolgálati műsorszolgáltató volt. Március 14-én a szervezet leközölte a Faktisk.no médiafigyelő szervezet cikkét, amely az NRK-t a partnerei között tartja számon. Szerintük a meg nem nevezett forrásból származó adatokra támaszkodó Hersh tévedett a norvég haditengerészet hajóinak állítólagos részvételével kapcsolatban az Északi Áramlat szabotázsában.

„Akár téved Hersh, akár igaza van, a tudósítását nyilvánosan kellene megvitatni, nem pedig cenzúrázni”

– hangsúlyozta Shellenberger, aki nemrégiben a Twitter Files keretében segített leleplezni a közösségi média cenzúráját.

„A Facebook fellépése ellentétes a szabad és nyílt vita amerikai tradíciójával és a titokzatos, autoriter cenzúra elvetésével”

– tette hozzá.

Ez is érdekelheti:  Videófelvételek valószínűsítik Trump állítását: a haiti migránsok macskákat esznek az ohiói Springfieldben (videó)

Hersh a múlt héten újabb bombasztikus jelentést tett közzé, amelyben azt állította, hogy az amerikai hírszerzésnek tudomása volt arról, hogy az ukrán vezetés tömegesen sikkasztotta el az amerikai segélyeket. A Facebook szintén „hamisnak” bélyegezte a jelentést, a StopFake.org – amely egy ukrajnai székhelyű, nyugati finanszírozású médiafigyelő szervezet, amit az „orosz dezinformáció” elleni küzdelemre hoztak létre – véleményére hivatkozva.

A StopFake vitatta Hersh állítását, mivel a Substack egy független, saját szerkesztésű platform, nem pedig egy úgynevezett „legacy outlet”. Hivatkozott továbbá amerikai illetékesek nyilatkozataira is, akik azt állították, hogy nem láttak bizonyítékot arra, hogy Ukrajnában amerikai segélyeket tüntettek volna el. Ha Hersh állításai igazak lennének, akkor a korrupció „az amerikai ellenőrök előtt ismert lenne, és ez negatívan befolyásolta volna az Ukrajnának nyújtott támogatást” – állította a csatorna.

Hersh az ukrajnai helyzetet ahhoz hasonlította, ami Afganisztánban történt az amerikai katonai jelenlét két évtizede alatt. Az amerikai ellenőrök jelentései évről évre feltárták a féktelen korrupciót, azonban úgy tűnik, hogy ez nem befolyásolta jelentősen az amerikai „újjáépítési” erőfeszítéseket.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Seymour Hersh © Bernard Weil / Toronto Star via Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük