KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Aggódik Amerika a német kiegyezési hajlam miatt – Biden Berlinbe utazik

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Berlinbe utazik, hogy Olaf Scholz német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier államfővel tárgyaljon – jelentette a Magyar Békekör tudósítója.

Úgy tudják, a Fehér Házban aggodalmat keltett Scholz kancellár bejelentése, miszerint eljött az ideje, hogy békét kössenek Oroszországgal, és Biden igyekszik visszatartani Scholzot az „elhamarkodott lépéstől”.

Berlin III. világháborús tervnek nevezte Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett győzelmi tervét, mert az a véleménye róla, hogy össze akarja ugrasztani a NATO-t Oroszországgal.

Amerika annak dacára is kulcsfontosságú szövetségesének tartja Németországot, hogy Németország nem atomhatalom. Amerikai hatalmi körök rémálmának számítana Berlin kiegyezése Moszkvával, hiszen ez megpecsételhetné a nyugati szövetségi rendszer sorsát – vélik sokan. Az Észak Áramlat 2 gázvezeték felrobbantásával sikerült ugyan visszavetni Oroszország és Németország gazdasági kapcsolatát, de az orosz gáznál sokkal drágább amerikai cseppfolyós gáz behozatala oly mértékben visszavetette a német gazdaság fejlődését, hogy a nyomában keletkezett népi elégedetlenség kikezdte a szociáldemokrata kormány hatalmát.

Scholz kiegyezési hajlamának mibenléte ugyan még nem világos, de maga a jeladás jelképes értékű, hiszen arra utal, hogy nem csak a német választók viseltetnek fenntartással a kormány politikájával szemben, hanem a német gazdaság meghatározó tényezői is bírálják, tekintettel versenyképességük jelentős visszaesésére az amerikai és a kínai árukkal szemben.

Scholz Kelettel szembeni békülékenységét összefüggésbe hozzák a két amerikai elnökjelölt eltérő külpolitikai törekvésével is. Nevezetesen azzal, hogy Kamala Harris az ukrajnai konfliktus folytatásának híve, Donald Trump viszont a békekötésé, akár területi engedmények alapján is.

 

Washington, 2024. október 17. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

 

Kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

 

 

Tisztelt Olvasók! A portál működtetéséhez nagyon nagy szükségünk van az Önök támogatására.

Kérjük Önöket, hogy a

DONATE

gombra kattintva segítsék anyagi hozzájárulásukkal működésünket!

A portál valóban független, anyagi támogatást semmilyen szervezettől, vagy politikai erőtől nem kapunk, ezért a legkisebb támogatásnak is örülünk.

Nagyon köszönjük!

 
Ez is érdekelheti:  Az USA attól fél, hogy elveszíti az irányítást Moldova felett

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük