KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

90 másodperc – Az USA a nukleáris háború szélére sodorta a világot

Az Oroszországgal szembeni amerikai politika az atomháború szélére sodorta a világot – írta Paul Craig Roberts, a honlapján megjelent cikkében. Roberts, Ronald Reagan kormánya idején az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának gazdaságpolitikai miniszterhelyettese volt.

Roberts az írásában úgy fogalmazott:

Az amerikai elnöki adminisztráció több mint két évtizede növeli az Oroszországgal vívott nukleáris háború valószínűségét.  Azzal kezdődött, hogy Bill Clinton megszegte az Egyesült Államok kormányának azt a ígéretét, hogy ne helyezi közelebb a NATO határát Oroszország határához.  Az őt követő amerikai elnökök azóta felbontottak minden bizalomépítő megállapodást, amelyeket a XX. századi hidegháború során kötöttek. Az ukrán kormány 2014-es amerikai megdöntése óta tartó Oroszország elleni provokációk teljesen lerombolták Oroszország Washingtonba vetett bizalmát. Az atomtudósok szerint 90 másodperccel állunk most éjfél előtt. Szerintem ez inkább egy nanoszekundum. Eljutottunk arra a pontra, ahol már csak egyetlen téves riasztás kell a rakéták indításához.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az első csapás doktrínája ma már a korábbi alapokon nem értelmezhető, mert

… az orosz rakéták hiperszonikus sebessége és a repülés közbeni pálya előre nem látható megváltoztatásának képessége megváltoztatta a megelőző csapás hangsúlyát.

Roberts nagyon keményen fogalmazott, amikor azt írta:
Csak a hozzá nem értő, felelőtlen és teljesen ostoba, sőt, teljesen gonosz amerikai és európai kormányok gondolják azt, hogy ukrajnai tekintélyük igazolja az atomháborút.
Ha az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek, a CIA-nak és az amerikai politikusoknak magasabb lenne az intelligenciaszintjük, megértenék, hogy a megelőző nukleáris csapás doktrínája a jelenlegi helyzetben atomcsapásokkal fenyegetik Amerika létét, és nem védenek meg minket.
Roberts meglátása szerint Washingtonnak arra kellett volna törekednie, hogy betartatja és betartja a minszki megállapodást, és nem azzal foglalkoznia, hogy olyan ukrán haderőt épít fel, amely megtámadja a donbászi köztársaságokat. Az orosz elnökkel egy közös biztonsági egyezmény létrehozásán kellett volna dolgozni. De nem,
Washington provokálta, kiterjesztette az ukrajnai konfliktust annak érdekében, hogy Finnország és Svédország bevonásával növelje a NATO-t, megsokszorozva ezzel a nyugati szövetség jelenlétét az orosz határon. Az USA és a NATO most olyan aktívan vesz részt az ukrajnai konfliktusban, hogy az ember azon töpreng, mit tesz majd Washington akkor, ha az oroszok áttörik az ukrán védelmet. Akkor majd amerikai és NATO-katonák sietnek Ukrajna segítségére?
– tette fel a kérdést Roberts. Meglátása szerint:
őrültség az az elképzelés, hogy Oroszország vagy Kína uralkodni akar felettünk. Az USA rendelkezik világhegemónia, expanzionista ideológiájával és programmal.
A Doomsday Clock (a végítélet órája) először 1947-ben jelent meg a Bulletin of the Atomic Scientists címlapján. Az éjfélig hátralévő idő a nemzetközi helyzet feszültségét, az éjfél a nukleáris kataklizma pillanatát szimbolizálja. Az óraállást minden év elején számítják ki. Az elmúlt néhány évben a nyilak egyre csak előre haladtak, és most január 24-én a lehető legközelebb jutottak a nukleáris éjfélhez – 90 másodperc maradt.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük