KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zbigniev Brzezinski stratégiai víziója

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Ketyeg a cionista óra! De mikor fogja elütni az éjfélt?
Ketyeg a cionista óra! De mikor fogja elütni az éjfélt?

A Washingtonban jelenleg folyó hatalmi erőpróba közepette különösen érdekes belelapozni Zbigniew Brzezinski magyarul nemrégiben megjelent könyvébe.

Jimmy Carter, a 39. elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, az amerikai külpolitika egyik legismertebb és legelismertebb szaktekintélye „Stratégiai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága” című művében aggasztó, pesszimista jövőképet vázol fel, de összességében mégis azt sugallja: rendelkezik elegendő gazdasági-emberi tartalékkal ahhoz, hogy képes legyen a megújulásra.
Brzezinski elegáns történelmi áttekintést ad a globális hatalmi viszonyok megváltozásáról, a Nyugat visszaszorulásáról. Már előző, „A nagy sakktábla” című, 1999-ben megjelent könyvében is foglalkozott a Nyugat térvesztésével, de akkor még inkább bizakodott az egyedüli globális szuperhatalom, az Egyesült Államok és az Európai Unió képességében a világpolitikai szerepvállalásra. A három ázsiai hatalom – Japán, Kína és India – globális erővé válása, mint írja, már a második világháború óta megfigyelhető volt, de a drámai fordulat, „Kína üstökösszerű felemelkedése” csak e század elején következett be. „Az Egyesült Államok még mindig világelső, ám vezetésének legitimitását, hatékonyságát és tartósságát egyre többen kérdőjelezik meg világszerte” – írja Brzezinski, aki idén márciusban töltötte be 85. életévét. A lengyel származású professzor úgy látja, sem Amerika, sem az EU nem volt képes kihasználni a hidegháború végével adódott nagy lehetőséget.”Az amerikai álom elhalványulása” című fejezetben a szerző éppen azokat a problémákat boncolgatja, amelyekkel az Obama-kormányzatnak most meg kell küzdenie. Az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb kihívásokat sorra véve első helyre teszi a „növekvő és előbb-utóbb kezelhetetlenné váló államadósság” problémáját. Igaz, rögtön nemzetközi perspektívába is helyezi azt: az államadósság 2010-ben az amerikai GDP mintegy 60 százalékát tette ki, míg például Japáné 115 százalékon állt. Brzezinski aggasztónak találja, hogy az államadósság, amely – ha semmit nem kezdenek vele – 2025-re meghaladhatja a GDP 108 százalékát, s ez nagymértékben megnöveli Amerika sebezhetőségét. A könyv a 2008-2009-es válság után született, s érthető módon a pénzügyi rendszer reformját ítéli az egyik legsürgetőbb feladatnak. A gazdagok és szegények közötti olló tágra nyílása, az amerikai infrastruktúrának a világ első hatalmához méltatlan állapota, az amerikaiak befelé fordulása mellett a „patthelyzetben lévő, megosztó pártoskodástól szenvedő politikai rendszer” veszélyére figyelmeztet Brzezinski.

E kihívásokat ellensúlyozhatja azonban mindaz, ami a mérleg másik serpenyőjében van: Amerika gazdasági ereje, az amerikai technológia és innováció magas szintje, a még mindig „olvasztótégely” ország képessége a bevándorlók vonzására és asszimilálására, a geopolitikai előnyök, s az amerikai demokrácia hagyományos értékei. Mindezek együtt tehetik képessé az Egyesült Államokat a történelmi léptékű megújulásra – állapítja meg.

Brzezinski kíméletlenül bírálja George W. Bush két elhúzódó háborúját, de az előző adminisztrációk, idősebb Bush és Bill Clinton diplomáciáját sem kíméli, ahogy a könyv írásakor még csak indult Obama-kormányzat külpolitikájának lehetséges gyengeségeit is elemzi. Izgalmas része a könyvnek, ahol az első számú szuperhatalom bukásának hipotéziséből kiindulva az „Amerika utáni világ” lehetséges hatalmi harcait felvázolja. Brzezinski jóslata: 2025-ben a világ „nem kínai, hanem kaotikus” lehet. Mint írja, egyetlen más hatalom sem képes arra, hogy Amerika helyébe lépjen, az elkövetkező időszakot a globális és regionális hatalmak zűrzavaros átrendeződése jellemezheti. „Nem lesznek nagy nyertesek, de annál több lesz a vesztes” – véli a szerző.

Magyarics Tamás, a dublini magyar nagykövet a Magyar Külügyi Intézetben tartott könyvbemutatón elmondta, nagy élvezettel fordította Brzezinski művét, amelynek végkicsengése mégiscsak az: korai lenne temetni az Egyesült Államokat. A 297 oldalas, alapos lábjegyzetekkel, név- és tárgymutatóval ellátott kötet az Antall József Tudásközpont gondozásában jelent meg.

Forrás: nepszava.hu
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “Zbigniev Brzezinski stratégiai víziója

  1. A világ már most kaotikus. Brzezinski illőn köszöni Amerikának, hogy csak abban az országban nem kellett a nevét megváltoztatni, de Amerika már félholtan hever egy árokparton, tehát temetni még azért nem kell.

  2. A világ már most kaotikus. Brzezinski illőn köszöni meg Amerikának, hogy az egyetlen ország, ahol nem kellett nevet változtatnia, de Amerika már félholtan hever egy árokparton, azért nem kell még eltemetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük