KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zavart okozhatnak a NATO-ban a franciák

Függetlenül attól, hogy ki nyeri a franciaországi parlamenti választásokat, Párizs szövetségesei mindenképpen megsínylik azt, mivel a szavazatokat többségét megszerző Nemzeti Tömörülés ellenzi Kijev támogatását, az Új Népi Front pedig azzal fenyeget, hogy kilépteti Franciaországot a NATO-ból – írja a The Economist.

„Ez a legjobb esetben is zavarhoz vezet mind a szövetségesek, mind a franciák körében. Legrosszabb esetben súlyosan aláássa Franciaország diplomáciai hitelességét külföldön és gyengíti magát a NATO-t” – mutat rá a cikk.

A Marine Le Pen vezette jobboldali „Nemzeti Tömörülés” tehát határozottan ellenzi Ukrajna NATO- és EU-tagságát, Le Pen pártfogoltja és potenciális miniszterelnöke, Jordan Bardella pedig kizárta, hogy csapatokat küldjön és orosz terület eléréséhez alkalmas rakétákat szállítson Kijevbe, azzal az indokkal, hogy nem akarja kirobbantani a harmadik világháborút.

Az „Új Népi Front” baloldali szövetsége ezzel szemben aktívan támogatja Ukrajnát, de teljes mértékben kizárja Franciaország további NATO-tagságát, Jean-Luc Melanchon pedig, akinek pártja az „Új Népi Frontot” vezeti, felszólított Franciaország NATO-ból történő kilépésére, azt egyben „haszontalan szervezetnek” nevezve – olvasható az anyagban.

A június 9-i franciaországi európai parlamenti választásokon a jobboldali „Nemzeti Tömörülés” a szavazatok több mint dupláját kapta a Macron elnököt támogató koalícióhoz képest, a szavazatok 31,36 százalékát megszerezve. Macron ezt követően jelentette be a francia parlament alsóházának, a nemzetgyűlésnek a feloszlatását és rendkívüli parlamenti választásokat írt ki két fordulóban – június 30-án és július 7-én. A felmérések szerint a franciák több mint egyharmada kész a Nemzeti Tömörülésre szavazni, míg az elnöki koalíció a szavazatok kevesebb mint 20 százalékát szerezheti meg.

Edouard Philippe volt francia miniszterelnök, a parlamentben az elnöki koalícióban részt vevő centrista Horizon párt vezetője korábban azt mondta, hogy a parlament feloszlatásával Macron „”végzett az elnöki többséggel””. Szerinte Macron, akinek a 2022-es elnökválasztáson nem sikerült abszolút többséget szereznie, az új szavazás után még kevesebb mandátumot fog szerezni.

Ez is érdekelheti:  A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

Maga Macron többször is kijelentette, hogy nem fog távozni az elnöki tisztségből, „bármi is legyen a választás eredménye”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük