KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Weisz Péter: „Zsidó-keresztény hagyományai eltűnésével Európa elveszti dominanciáját”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egri Dobó István Gimnáziumban tartott a közelmúltban előadást Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke, aki a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke is egyben. Az elnök a zsidó és a keresztény vallású magyar emberek együttéléséről, az európai zsidó-keresztény kultúráról rendszeresen tart diákoknak előadásokat. Mint korábban elmondta, Heves vármegyében majdnem mindenütt járt már előadást tartani középiskolásoknak, Egerben is több gimnáziumban megfordult.

– Mindig örömmel megyek előadásokat tartani, leginkább középiskolákba. Egyetemekre is, de főleg középiskolákba, hiszen a 14 és 18 év közötti fiatal fogékony a jóra. Meg vagyok győződve arról, hogy minden gyerek tisztának születik, és olyanná romlik, amilyenné mi, felnőttek rontjuk. A Dobóban voltam már többször, ám most olyan téma került terítékre, amivel eddig foglalkoztam ugyan áttételesen, de így, foglalkozás szintjén még nem: a zsidó és a keresztény vallás kialakulása, az átmenet, majd a szétválás időszaka, valamint a jelenlegi helyzet. Azt a címet adtam a témának: Istennel együtt, hiszen a két vallás gyökerei azonosak – mondta Weisz Péter.

Az elnök elmondta, hogy akkora érdeklődés volt, hogy két órát is tartott egymás után két különböző osztálynak.

– Izgalmas volt – először egy kicsit én is izgultam –, hiszen aki ismeri az egyháztörténetet, az tudja, hogy valamikor a IV. század elején a szétválás nem feltétlenül a korai kereszténység és a zsidók kezdeményezése volt, és rengeteg fájdalommal járt. A Római Birodalom üldözte a zsidókat és a keresztény gyülekezetek tagjait is. Addigra a kezdeti idők apostolait mind kivégezték. Szerencsére, nagyon pozitívan fogadták a gyerekek a mondandómat, és ettől én is kedvet kaptam. Különösen fontos tudni ugyanis, hogy a két vallás testvéri közösséget alkot, és így is kell, hogy működjön. Jézus és az apostolok is zsidók voltak. Pál apostol, aki Saulként zsidó gyökerekkel rendelkezik, azt mondta, hogy a kereszténység a zsidó gyökerekbe ültetett olajág. A középkorban volt rá példa, hogy ez az eredeztetés átcsúszott pogány gyökerekbe, de a kapcsolat, különösen a II. vatikáni zsinat 1965-ös Nostra aetate kezdetű nyilatkozata és a 2015-ös pápai nyilatkozat, valamint az erre adott több mint 70 rabbi rabbinikus válasza azt mutatja, hogy igen erősek a gyökerek, azokat nem lehet széttépni. Jézus a Tóra szelleme és törvényei szerint született és élt. Szó szerint azt mondta: Betölteni jöttem a Tórát és a próféták törvényeit, és nem eltörölni azt. A IV-V. században egy pogányból lett pápa eltüntette a Tóra szót, és megmaradt az Írás. Hogy mégse utaljon annyira egyértelműen a zsidókra. De aki ismeri az egyháztörténetet, azt nagyon jól tudja, hogy Jézus életében az Írás az a Tóra volt. Mint ahogy a sabbatkor, a nyugalom napján kereskedő kufárokat azért űzte ki a zsinagógából, mert ott imádkozni kell, és Istent köszönteni – mutatott rá Weisz Péter.

Ez is érdekelheti:  Halálos hajóbaleset történt Verőcénél - több halott és eltűntek is vannak

A gyöngyösi zsidó hitközség elnöke elmondta, hogy a fiatalok bátran kérdeznek, nincs tabutéma, és ő örömmel válaszol nekik mindenre.

– Érdekes kérdések is vannak. Ha keresztény iskolában tartok előadást, akkor nem bántóan, de a Közel-Kelet témája mindig előjön. A Dobóban is előjött. Azonban általában nagyon kevés az ismeretanyag, így az alakulásról, a szétválásról is. De az a fontos, hogy van érdeklődés. Én szívesen megyek a diákok közé, az összekötő kapcsokat keresem. Azok nélkül nincs fejlődés. Továbbra is az az álláspontom, hogy azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt. Még egyszer mondom, a gyerekek tiszták, az ismeretanyag bővítése, ami nagyon fontos. Remélem, felkeltem az érdeklődésüket, és utánaolvasnak további részleteknek. Aki figyeli a jelenlegi európai helyzetet, az nagyon jól tudja, hogy Európában vagy az általunk közösen megalkotott zsidó-keresztény kultúra lesz domináns, vagy Európa nem lesz domináns. Ezért nagyon fontosak ezek az előadások és hogy a gyerekeknek beszéljünk erről – hangsúlyozta Weisz Péter.

A különböző vallású magyar emberek közötti párbeszédet nemcsak a diákság körében tartja fontosnak Weisz Péter. A Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület már évek óta folytat beszélgetéssorozatot, tart előadásokat több témában. A zsidók és keresztények közötti, határokon átívelő párbeszédet már kibővítették a muszlimokra és a romákra is. Az elnök közös előadásokat is tart dr. Assani Omarral, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház muszlim vallású megbízott főigazgatójával. Ezen alkalmak témája a béke gondolata a monoteista – a zsidó, a keresztény és az iszlám – vallásoknál.

heol.hu

Kiemelt képen: Weisz Péter

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Weisz Péter: „Zsidó-keresztény hagyományai eltűnésével Európa elveszti dominanciáját”

  1. EGYUTTÉLÉSRE:AKKOR ITT HAZUDIK VALAKI. MI MAGYAROK AKKOR GOLY NÉP VAGYUNK VAGY SEM?A TALMUD SZERINT GOLY-OK VAGYUNK.
    A HAGYOMÁNY ELVESZTÉSÉRE PEDIG:A POLITIKÁT ÉS A GAZDASÁGOT SOHA NEM MI IRÁNYITOOTUK AMI BEFOJÁSOLJA AZ EMLITETT HAGYOMÁNY ELVESZTÉSÉT.

    1. Goj az aki mondja ránk, belőlünk éltek, történelmünket elhazudták, másították, a fiatalokat könnyű becsapni. Hagyjuk már a mesék világa régen lejárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük