KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Visszafelé sülhet el a nyugat-európai baloldal „migránsfegyvere”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az európai baloldal az elmúlt években több országban jelentős mértékben veszített szavazóbázisából, ezért a beáramló migránsok voksaira építve igyekszik visszaszerezni korábbi erejét. A jelentős mértékben muszlim hitű idegen tömegek már így is kihívást és új problémákat jelentenek Európa számára, a bő egy hete kitört újabb palesztin–izraeli háború következtében azonban még súlyosabbá válhat a helyzet. Összeállításunkban azt mutatjuk be, hogy a nyugat-európai baloldal milyen módon erősíti a muszlimok politikai befolyását a kontinensen.

Újra a figyelem középpontjába helyezi a bevándorlás és a politikai integráció kérdését az október 7-én délelőtt kezdődött, meglepetésszerűnek látszó és brutális támadás Izrael ellen. A palesztin szélsőséges Hamász fegyveresei kitörtek a Gázai övezetből, több ezer rakétát zúdítottak órákon belül izraeli területekre, legalább 1200 zsidót, sok civilt, gyereket is megöltek, számos embert elraboltak. Az események után Európa több fővárosában szimpátiatüntetéseket rendeztek a terrorakció mellett helyi palesztinok, illetve más muszlim hívők, valamint bevándorlók és migrációs hátterű állampolgárok. Október 11-én megszólalt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki szerint aggodalomra ad okot, hogy a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin Izrael megtámadása után.

Úgy véli, „súlyos hiba volt ennyi teljesen eltérő kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni” az országba.

A nagy tekintélyű amerikai politikus véleményével nem lehet vitatkozni, de felvetődik a kérdés, hogy milyen folyamatok vezettek idáig Nyugat-Európában.

Politikai stratégiát épített a baloldal a migránsokra

A baloldali pártok évtizedek óta természetes szövetségesként karolták fel a többnyire munkásosztálybeli európai muszlim kisebbséget és kezdetben mindenképp a leendő szavazók beáramlásának valószínű haszonélvezőinek tűntek. A muszlim vallású bevándorlók többsége Európa-szerte bizonyíthatóan baloldali pártokra szavaz: érdekeiket társadalmi-gazdasági szempontból általában a szocialista és szociáldemokrata pártok látszottak támogatni.

Az európai muszlim lakosság számának folyamatos növekedése Nyugat-Európában számos politikai és társadalmi kérdést vet fel. A vitákat bonyolítja egyes európai muszlimok Európán kívüli vallási hálózatokhoz és mozgalmakhoz fűződő kapcsolata. Ma már számos muszlim csoport tárgyalópartnerként szolgál a muszlimok és egyes európai országok kormányai között.

Ez is érdekelheti:  Az EU, mint az újkori gyarmatosító

Ez sokszor olyan kormányzati tisztviselők nyomására jött létre, akik olyan szervezeteket keresnek, amelyek csatornaként szolgálhatnak muszlim választóikhoz – olvashatjuk a Pew Research egy 2010-es összefoglaló tanulmányában.

Célzott kampányok

Európában a bevándorlók nemegyszer döntöttek már el választásokat. Németországban a 2013-as szövetségi választás idején legalább minden tizedik választó bevándorló hátterű volt, így csaknem hatmillió migráns szavazhatott. Minden párt külön a bevándorlókat célzó kampányt indított, a migrációs hátterű jelöltek száma megnőtt. A legmesszebb természetesen a baloldal ment el, amely minden Németországban élő bevándorlónak választójogot ígért és könnyítette volna a vízumszerzés szabályait is. 2021-ben a németországi választók csoportja már mintegy 7,4 millió nemzetközi gyökerű állampolgárt foglalt magában. Ez a választók 12 százalékát jelenti. Ráadásul az újonnan külföldről érkező több millió ember nem is szavazhatott még.

A német szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser a bevándorlás kapcsán egyre extrémebb ötleteket próbál áterőltetni a német szövetségi kormányon. Az SPD Hessenben, az október eleji tartományi választás előtt azt javasolta például, hogy a bevándorlók már hat hónapos németországi tartózkodás után szavazati jogot kapjanak a helyi voksolásokon.

Tehát a szociáldemokraták kampányígérete azt jelenti, hogy a német és uniós állampolgárok mellett menedékjogot kérő külföldiek is szavazhatnak az önkormányzati választásokon.

Emellett a gyorsabb és könnyebb letelepedés mellett kardoskodik Faeser országos szinten is. A miniszter asszony ötlete még a saját pártján belül sem keltett osztatlan sikert, nem csoda, hogy a hesseni választáson – ahol Faeser szövetségi államfőjelöltként indult – az SPD történelmi vereséget szenvedett, mindössze 15 százalékkal csak a harmadik helyet érte el a folyamatosan erősödő AfD mögött.

Török–holland párt

Hollandiában 2017-ben a török származású holland állampolgárok mintegy fele segítette az újonnan alakult DENK párt három mandátumhoz jutását a parlamentben. Az alacsony választási küszöb (0,7 százalék) részben magyarázza a DENK sikerét. Bejutásuk hozzájárult holland parlament széttagoltságának további fokozásához.

Ez is érdekelheti:  Durva lehűlés jön, húsz fokot is visszaeshet a hőmérséklet

A 2021-es országos választásokon a DENK megszilárdította három parlamenti mandátumát. További aggodalomra ad okot, hogy a pártban erős az antiszemitizmus, deklarált céljuk a kisebbségvédelem, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a muszlim bevándorlók érdekeit képviselik.

A francia muszlimok majdnem egésze a baloldalra szavaz

Franciaországban a lakosság körülbelül 6 százalékát tették ki a 18 év feletti muszlimok 2016-ban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Franciaországban a szavazók 6 százalékát képviselik.

Valójában a francia muszlimok nem feltétlenül francia állampolgárok. Beszédes, hogy már a 2012-es francia elnökválasztás második fordulójában a Le Figaro által készített felmérés szerint a francia muszlimok 93 százaléka a baloldal jelöltjére, Francois Hollande-ra szavazott.

Hollande már 2012-ben szavazati jogot ígért a bevándorlók bizonyos csoportjának, és az illegális migráció legalizálását szorgalmazta. A legutóbbi francia választáson pedig már a muszlimok 92 százaléka Emmanuel Macronra szavazott.

Bevándorlók milliói a brit Munkáspárt mögött

Nagy-Britanniában a bevándorlók jelentős többsége történelmileg a Munkáspártot támogatja. A ’70-es és ’80-as években több mint 80 százalék volt a támogatottságuk, ez mára némileg csökkent, de többségük továbbra is a baloldal szavazója. 2015-ben körülbelül négymillió migránsháttérrel bíró szavazhatott az Egyesült Királyságban, egyharmaduk indiai vagy pakisztáni – olvashattuk a Magyar Idők összefoglalójában.

Egyre több migráns kap olasz állampolgárságot

Olaszországban körülbelül 1,5 millió honosított olasz élt 2020 elején. 2018-ban Olaszország volt a második vezető uniós ország Németország után (116 800), ami a kiadott állampolgárságok számát illeti (112 500). Olaszország már nem az új bevándorlók országa, így a bevándorló etnikai kisebbségek politikai integrációja fontos kérdéssé vált, amelyet a politikai közbeszéd részévé kellett tenni. A külföldiek jelenlétének stabilitása ellenére az olasz politikai rendszer erősen korlátozónak tűnik, és nem képes teljes mértékben elfogadni a bevándorló lakosság integrációs törekvését.

Erősödő muszlim befolyás az Európai Parlamentben

Egy 2019-es holland tanulmány arról számol be, hogy a diszkrimináció volt a legerősebb hatással a migránsok szavazói magatartására az összes vizsgált elem közül. Tehát a társadalmi befogadás és a társadalmi kirekesztés összetett jelensége nagy hatással van a bevándorlócsoportok politikai részvételére. A muszlim hátterű szervezeteknek az Európai Parlamentben is komoly a lobbiereje. A baloldalon lehetőséget látnak a bevándorlás elősegítésére, miközben a jobboldali pártok óvatosabb vagy korlátozó bevándorláspolitikát folytatnának.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Magyarország soha nem fog engedni a migrációs őrületnek

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Egy migráns német zászlót lenget a Görögországot és Macedóniát elválasztó határkerítés görög oldalán, Idomeni közelében lévő sátortáborban 2016. március 8-án (Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük