KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Válság és fizetésképtelenség – új csúcson a német államadósság

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A német gazdaság válságban van. Vállalatok ezrei mentek csődbe 2022 óta a drámaian emelkedő energiaköltségek és egyéb kedvezőtlen körülmények miatt.

A Német Szövetségi Köztársaság államadóssága 2023 első negyedévében 1,6 százalékkal, több mint 2.406 milliárd euróra nőtt. Erről a szövetségi statisztikai hivatal számolt be a Tagesschau értesülése szerint.

Az államadósság növekedésének fő okai a pótköltségvetések, az úgynevezett „speciális alapok” révén történő kiadások voltak. Például az energiaárak csökkentésére, a német fegyveres erők fegyverkezésének finanszírozására vagy a gazdaság stabilizálására tett intézkedések, amit a covid-válság következtében történt gazdasági visszaesés ellensúlyozására hoztak.

Például mintegy 200 milliárd eurót különítettek el az úgynevezett „gázárfékre” és az energiaszolgáltatók pénzügyi támogatására. 2022 novemberében megalakult az úgynevezett Gazdasági Stabilizációs Alap Energia (WSF Energy) is, amely csak 2023 januárjától márciusáig 22,2 milliárd euróval, összesen 52,4 milliárd euróra növelte az adósságot.

A szövetségi államok ezzel szemben az első negyedévben összességében enyhe adósságcsökkenést regisztráltak. Az önkormányzatok és önkormányzati társulások adóssága viszont – akárcsak szövetségi szinten – összességében nőtt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelheti:  A németek nem akarják elhinni, mi történik Magyarországon – keresik az okokat

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Válság és fizetésképtelenség – új csúcson a német államadósság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük