Vajta Dénes: Orwellia az egész világ

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mottó:

T.S. Eliot: „Humankind can not bear very much reality.”

(“Az emberiség nem bír ki túl sok valóságot.”)

Friedrich Hebbel: “Der Mensch will betrogen werden.”

(„Az ember azt akarja, hogy átverjék.“)

2001 szeptember 11. óta azonban az emberiség már túl nagy adagokban élvezhette átverését. Obama elnök inkább ezért a tulajdonságáért érdemelt volna ki egy Nobel díjat, s nem a béke megteremtéséért, amin csak szavakban fáradozik, a valóságban az ellenkezőjére törekszik. Legutóbb nemcsak Iránt, hanem annak szövetségeseit, Oroszországot és Kínát is sikerült csapdába csalnia.

Mint lapunkban beszámoltunk róla, április 12-én Obama elnök nukleáris csúcstalálkozót tartott Washingtonban. Obama az Irán elleni negyedik szankciósorozatot követelte, annak a nukleáris kérdésben tanúsított állítólagos hajthatatlansága miatt. Amerika és főbb szövetségesei tényként kezelték azt a sokak – többek között maga a CIA – által kétségbe vont állítást, hogy Irán atomdúsítási programja nem békés, hanem háborús célokra irányul, s ehhez már közel is áll. Így került szóba – az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) javaslata alapján – kompromisszumként az iráni fűtőelemek lényeges részének külföldön végzendő dúsítása. Brazília és Törökország, mint a Biztonsági Tanács ideiglenes tagjai erősen ezt a megoldást pártolták, amit Obama elnök szintén elfogadott, sőt azt is ígérte, hogy írásba is adja az USA számára elfogadható feltételeket. Ezután a brazil és a török diplomácia élénk tevékenységbe kezdett. Április 20-án Obama levélben közölte Lula brazil elnökkel és Erdogan török miniszterelnökkel a lehetséges megoldás paramétereit. A két politikus személyesen is elutazott Teheránba, hogy az Obama és az IAEA által felállított feltételeket elfogadtassák. Ezek közül a legfontosabb az volt, hogy Irán legalább 1200 kg alacsonyan dúsított urániumot Törökországban dúsíttasson fel és ezt az IAEA-val szemben szerződésben is vállalja. Ez május 17-én meg is történt. Ennek ellenére Clinton külügyminiszter asszony már másnap visszautasította a megállapodást, elégtelennek nevezvén azt. Az IAEA korábbi elnöke ElBaradei mély csalódásának és meglepetésének adott hangot egy interjúban, amelyben megállapította azt is, hogy az Irán által aláírt szerződés ugyanaz, mint a Nyugat által szorgalmazott. Emlékeztetett Obama inaugurációs beszédére, amiben az elnök kijelentette Irán felé, hogy „kinyújtjuk kezünket, ha (Irán) hajlandó öklét kinyitni”. ElBaradei szerint azonban az USA szorította ökölbe kezét, miután Irán kinyújtotta felé a kezét.

A nyugati fősodor média természetesen nem közölte a részleteket az egyeztetésről, hanem Irán lépését az elutasítás után nevetségesnek állította be. Nevetségessé valójában Obama elnök tette Brazíliát és fontos NATO szövetségesét, Törökországot is.

Ezek után különösen meglepő, hogy Irán két legfontosabb szövetségese, Oroszország és Kína megszavazták a Biztonsági Tanácsban az új Irán elleni szankciókat, amelyek nemcsak fegyverkereskedelmi tilalmat jelentenek, hanem pénzügyi elszigetelést is. Az egyik legjobb globalizáció ellenes szakértő, Michael Chossudovsky, joggal nevezte a két nagyhatalmat papírtigriseknek, akiket Amerika pillanatnyi előnyök felcsillantásával maga mellé tudott állítani. Teheráni lapok pedig méltán gyanítják, hogy titkos alku áll a dolog hátterében. Kérdés, hogy mennyire marad a két „papírtigris” még szavahihető. Moszkva ennek nyilvánvalóan tudatában is van, s talán a döntés orosz részről vitás is volt, mert Lavrov külügyminiszter rögtön a szankciók kihirdetése után úgy nyilatkozott, hogy az nem érinti a híres S 300-as védelmi rakéták Iránnak történő szállítását, mert azok védelmi célokat szolgálnak. Szakértők azonban egyöntetűen azt a nézetet képviselik, hogy a szankció szövege egyértelmű és mindenféle fegyverre vonatkozik.

Még fontosabb az a kérdés, hogy mennyire sikerült a háttérhatalomnak embereit Oroszországban és Kínában döntő pozicióba juttatni.

A legújabb hírforrások szerint Szaudi Arábia engedélyezte Izraelnek légterete használatát, ami egy Irán elleni támadáshoz további lehetőségeket ad. Megérkeztünk a szakadék szélére?

Vajta Dénes

Nemzeti InternetFigyelő

3 thoughts on “Vajta Dénes: Orwellia az egész világ

 1. Vasárnap Irán elindított egy segélyszállítmányt Gázába, melyet péntekig egy újabb követ. Ezzel a Hamásznak kíván erkölcsi segítséget nyújtani Teherán.
  Na, már most. Logikus az lenne, ha olyan védelemmel látnák el a segélyszállító hajót, amely garantálja annak Gázába való megérkezését, magyarul teljesíti küldetését. Az eddigi híradásokból, amelyek a török hajó elleni véres kalóztámadásról, és az ír hajó Asdodba való eltérítéséről szóltak, úgy tűnik, hogy Izrael eltökélt a blokád fenntartásában, és ha következetes, akkor az iráni hajónak is az előzőeknek juttatott sorsot szánja. Ez nyilvánvaló az eddigi cselekményből ítélve. Ennek figyelembe vételével, a kitűzött cél, az eddig ezt a célt meghiúsító erők távol tartásával érhető el a leginkább. Mégpedig olyan eszközökkel és erőkkel, amilyenre számítani lehet Izrael részéről. Akkor viszont tengeri csatának nézünk elébe, és a két fél eltökéltségétől függ annak kimenetele. Személy szerint remélem, hogy jó pár metszett farkúból lesz cápa eledel. Várjuk a fejleményeket…

 2. MeaCulpa
  http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm
  Animal Farm
  „All animals are equal, but some animals are more equal than others.”
  De, egy ismeretlen europai költö, Obi van Obi, ALFA MAXIMUS verse MOTTO-ja ként, így fogalmaz;
  MINDEN ÀLLAT ÀLLAMOSITOTT de, KEVÈSBÈ és LEGKEVÈSBÈ ÀLLAMOSITOTT ÀLLAT IS VAN!
  Ez londonul: ALL ANIMALS ARE NATIONALIZED but, THERE ARE LESS and LEAST NATIONALIZED ANIMALS TOO!
  Üdv. és Ámen

 3. Ha napja lettél, szép delét ne vedd el….Ha a hajó Iránból indul el, meg kell kerülnie az Arab-félszigetet, el kell hajóznia Oman, Jemen- Szaúd-Arábia- Egyiptom partjai előtt, és át kell kelnie a Szuezi-csatornán. Ekkor közvetlenül Palesztina partjához juthat, és a partok mentén közelíthet Gázához. Asdod, Gázától még legalább 100 km-re van. Tehát Egyiptom felől tudja megközelíteni Gázát. A híradás nem szól az útvonal részleteiről, így ezt csak a Google Map-en követtem végig. Az útvonala egészen más, mint az előző két, pórul járt expedícióé volt, amelyek Ciprus szigetéről indultak. Ciprus és Gáza között kb. 500 km a távolság. Az Iránból elinduló hajóknak több ezer km-t (4000) kell megtennie. Jó lenne, ha kicsit részletesebben tárnák a közvélemény elé ezt az akciót. Útvonal, megérkezés várható időpontja, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük