KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán katonák rántották le a leplet a bátor, legyőzhetetlen hadseregük mítoszáról – le is tartóztatták őket 📺

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nyugati média a háború kitörése óta idealizált képet fest az ukrán hadsereg elszántságáról, győzelmeiről és bátorságáról, ellenben elhallgatja és kisebbíti (több esetben direkt cenzúrázza) a kudarcokat, veszteségeket vagy éppen a harci morál csökkenését.

A közvélemény időnként teljesen hamis képet kap a háborúról és annak valós történéseiről, miután szinte csak az ukrán sikerekről tálalják elé a híreket. A The Washington Post most megtörte a jeget. A lap a múlt héten közölte le azt az interjút, amit két ukrán önkéntes katonatiszttel, Vitalij Lapko századossal és Szerhij Krusz főhadnaggyal készített.

Az általuk festett kép nem egészen illeszkedik a folyamatos diadalról, bátor, önfeláldozó ukrán katonákról, még kevésbé azok parancsnokairól szóló hivatalos ukrán narratívába.

A két civil a háború első napjaiban csatlakozott egy önkéntes alakulathoz, hogy aztán azzal együtt integrálják őket a hivatásos erők állományába. Amikor jelentkeztek, azt ígérték nekik, hogy kiképzetlenségük miatt mindig a harmadik vonalban fognak harcolni. Ami a kiképzésüket illeti, az valóban hagyott némi kívánnivalót maga után: fél óra alatt végeztek a kézifegyver-használat gyors elmagyarázásával, a kezükbe nyomtak egy AK-t, majd az ígért harmadik vonal helyett egyenesen az elsőbe küldték őket golyófogónak. Lőszerutánpótlást nem kaptak, egyszerűen csak közölték velük, hogy elfogyott, de az ennivalóval is hasonlóképpen jártak: elmondásuk szerint volt, hogy napi egy darab krumpli volt a fejadag.

Lapko egy százhúsz fős, önkéntesekből álló század parancsnoka volt Kelet-Ukrajnában, ám a létszám mára ötvenre olvadt az orosz lövedékek, a sebesültek kimentési hiányosságai és a dezertálások miatt. Az oroszok egyébként pontosan tudták, hová kell irányítani a csapásokat, hiszen az ukrán harckocsik tüzeléskor elárulták a helyzetüket. A két tiszt elmondta: azért nyilatkoznak, mert úgy érzik, a katonai vezetők teljesen magukra hagyták őket egy kilátástalan helyzetben:

Ez is érdekelheti:  Kivonulnak az ukrán erők Avdejevkából

a sziklaszilárd hitű, legyőzhetetlen ukrán hadsereg csupán mítosz, a valóságban a parancsnokok nem akarnak felelősséget vállalni, és nem támogatják a saját embereiket. Egyedül akkor bukkannak fel, ha a katonáik által elért eredményekkel villoghatnak.
Az ukrán hadvezetés azonnal tagadni próbálta a két tiszt állításait. Szerintük az önkéntesek mindent megkapnak, amire csak szükségük lehet, a dezertálások és a sűrűsödő parancsmegtagadások pedig a nem megfelelő harci moráljuknak köszönhetők. A válaszban egyébként egyszerűen dezertőröknek tekintik a nyilatkozókat és minden olyan ukrán katonát, aki rámutatott az elmúlt hetekben a hiányosságokra és a katonai vezetők alkalmatlanságára.

Biztos ami biztos alapon, az interjú elkészítése után néhány órával az Ukrán Biztonsági Szolgálat letartóztatta a két nyilatkozó tisztet,
Kruszt dezertálással vádolják, míg Lapkót egy bázison tartják fogva, és feltehetően hadbíróság elé fogják állítani.

Az alábbi videóban ukrán katonák utasítják el, hogy mészárszékre menjenek megfelelő fegyverzet, parancsnokok és erősítés nélkül:

(Washington Post – Mandiner nyomán)

Forrás:kuruc.info

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük