KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna „teljes” EU-tagságot követel magának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna megérdemli a teljes körű uniós csatlakozást, és nem fogad el semmilyen, a jelenlegi tagállamok által javasolt alternatívát, amely a tagjelöltek többszintű rendszerét jelentené. Denis Shmygal miniszterelnök a Politico oldalán csütörtökön megjelent interjúban hangoztatta Kijev álláspontját.

„Teljes jogú tagok akarunk lenni, mert Ukrajna ma az egyetlen olyan ország az egész világon, amely ilyen nagy árat fizetett azért, hogy az Európai Unió tagjává váljon”

– mondta a vezető tisztségviselő a lapnak.

A hónap elején egy Franciaország és Németország által megrendelt jelentés azt javasolta, hogy az EU bővítési folyamatát több szakaszra bontva „biztosítsák az érdemi megközelítést és kezeljék az esetleges konfliktusokat”. Egy négyszintű rendszert javasoltak, amely a „belső körtől” az „Európai Politikai Közösségig” rangsorolja a nemzeteket.

Jelenleg nyolc ország és a szakadár szerb tartomány, Koszovó folytat aktív tárgyalásokat az EU-val a lehetséges csatlakozásról. A nemzeti vezetők a jövő héten a spanyolországi Granadában tartandó csúcstalálkozón vitatják majd meg a bővítési és reformterveket.

Shmygal hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem akar alacsonyabb szintű státuszt és két éven belül teljes jogú tagságra számít. Azzal kapcsolatban, hogy mi különbözteti meg Ukrajnát más csatlakozni akaró oszágtól, úgy nyilatkozott, hogy a lakosság körében jelentős és széleskörű támogatást élvez az EU-csatlakozás.

Korábban más magas rangú ukrán tisztviselők is azt állították, hogy Ukrajnának tagságot kellene kapnia, mivel az EU védelmében jelentős szerepet játszik az esetleges orosz invázióval szemben. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Moszkva nem jelezte, hogy fegyveres konfliktusba kívánna bocsátkozni bármelyik uniós tagállammal.

Egy nemrégiben a Politico című lapnak adott interjúban Shmygal beszámolt a Brüsszel által készített hivatalos értékelés előtti helyzetről arról, hogy Ukrajna tavaly tagjelölt országként milyen eredményeket ért el a szükséges reformok végrehajtása terén. Az Európai Bizottság várhatóan a jövő hónapban tesz ajánlást a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

Ez is érdekelheti:  Hemzsegtek a baloldali politikusok a pénteki civil tüntetésen

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy országa „okoz problémat” az EU-nak, hanem éppen ellenkezőleg, segíteni fog az EU-nak az energiafüggőség, a biztonság, a védelem és a tágabb értelemben vett gazdasági kérdések kezelésében.

Ki kell hangsúlyozni, hogy Kijev jelenleg külföldi segélyekből működik az Oroszország elleni katonai hadjárat folytatásához és a kormányzati kiadások kifizetéséhez.

Joseph Borrell, az EU külpolitikai vezetője a The Guardian című napilapnak adott múlt heti interjújában megjegyezte, hogy Ukrajna „lenne az egyetlen ország, amely nettó haszonélvező lenne”, ha megkapná a tagságot. Hozzátette azonban, hogy Kijev felvétele a blokkba egyben véget vetne a bővítés „sziesztájának”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Denis Shmygal ukrán miniszterelnök © Daniel MIHAILESCU / AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük